Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент "Пазар ден напред" за ден на доставка 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа. За това алармират от Асоциацията на организациите на българските работодатели в писмо до енергийния министър Теменужка Петкова.

По техни данни базовата цена за мегаватчас е достигнала 195,40 лв. при цени на офпик и пик съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. От АОРБ подчертават, че това ценово ниво надхвърля два пъти средноевропейското.

Те посочват, че това не е изолиран случай, тъй в 183 последователни дни средната цена на електроенергията за индустрията у нас е по-висока от тази в страни като Германия, Франция, Австрия, Швейцария и други. Българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа, обобщават от АОРБ.

Стряскащ 200-процентен скок на цената на тока за бизнеса

Стряскащ 200-процентен скок на цената на тока за бизнеса

На българската борса един мегаватчас електроенергия за бизнеса струва 196 лева

Те алармират, че има опасност от хроничен недостиг на електроенергия на пазара, което ще доведе до лесно манипулиране на цените.

Според тях в подобна ситуация е важно адекватното управление на електрогенериращите мощности, което е съобразено с рационално предлагане.

Предвид цените, надминаващи От Асоциацията 135,30 лв./МВтч, от Асоциацията смятат за основателен въпроса защо ТЕЦ "Марица изток" - 2 не е осигурила дефицитните 100 МВт мощност. Те напомнят изричната препоръка от страна на КЕВР държавното дружество да е активно на пазара на електроенергия при цени, които надхвърлят 93,33 лв./МВтч.

Шефът на НЕК недоволства от манипулации на енергийната борса

Шефът на НЕК недоволства от манипулации на енергийната борса

Изнесен и платен е ток за над 700 млн. лв., Илиев обвинява законодателството

Припомняме, че днес по-рано стана ясно, че ще има стряскащо повишение на цената на тока за бизнеса.  Увеличението е с 203 процента в сравнение с цените от миналия петък. На българската борса един мегаватчас електроенергия за бизнеса струва 196 лева. 

Преди това синдикати и работодатели седнаха на една маса и призоваха министъра на енергетиката Теменужка Петкова да предприеме конкретни мерки за прекратяването на спекулативното поскъпване на тока.

Депутатът и бивш енергиен министър Делян Добрев обяви, че: "търговци на електрическа енергия рекетират, дерибействат бизнеса в България".

Преди дни Българският енергиен холдинг (БЕХ) не прие оставката на Илиев от шефското място в НЕК, която той депозира на 19 юни.

Шефът на АИКБ Васил Велев публично обвини НЕК, че действа като организирана престъпна група.

Петър Илиев отхвърли обвиненията и се опита да обясни действията на НЕК.

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Синдикати и работодатели зоват Петкова за мерки срещу поскъпването на тока

Когато работодатели и синдикати са на "един акъл", значи нещо в държавата не е наред