Десет компании са блокирали енергийната борса миналата седмица и това се позволява от борсовите правила, коментира пред БНТ изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев, не е съгласен със случващото се на пазара и затова подал оставка.

Той обясни, че на борсата има манипулации и липсата на адекватно законодателство може да остави бизнеса без електроенергия. НЕК е виновна за високата цена на електроенергията продавана на бизнеса, а липсата на правила на държавно ниво, добави Илиев.

Петкова не приема оставката на шефа на НЕК

Петкова не приема оставката на шефа на НЕК

Сега не е момента за подобни ходове

"Търговците писаха че има манипулации, но досега никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно регулиране, които определят правилата на регулирания пазар, но никъде в тези правила не се говори за свободния пазар. Никой не защитава родното производство", коментита шефът на нек.

Той обясни, че не е имало натиск да се върне, обаче щяло да излезе, че махането му е предателство.

По думите му, има схема, която манипулира борсовата търговия. Според правилата на енергийната борса, на ден могат да се провеждат само седем търга и това пречи на участниците да договарят реални цени.

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

Васил Велев: Наглост и безочие в енергетиката

НЕК обявил нагласен търг веднага след като оставката на шефа му не бе приета

След обявена ниска цена от НЕК, неназовани от него фирми блокират сайта на борсата и на практика търговията спира.  

"С атака срещу мен искаха да се прикрият тези скандали и извращенията, които имаше на борсата. Няколко фирми са се възползвали от ниските цени. Проблемът, след като освободихме пазара, ние така го освободихме, че за година и половина от България е изнесен ток за 10,7 млн. мегаватчаса, За този ток, всички сме платили над 700 млн. лв.", обясни той.

Въпреки случващото се на борсата, доставката на ток за населението е осигурена и НЕК продължава да работи, но са застрашени доставките на за бизнеса, тъй като по-евтиният ток се изнася, добави Илиев. 

Токът скача с 2,9%

Токът скача с 2,9%

От днес и парното поскъпва - с 3,5%