Във връзка с резките изменения през последните дни на цените на електроенергията на свободния пазар председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е провел среща с изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

Иван Иванов е поискал да се предостави подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия.

Искането е в изпълнение на законовите правомощия на КЕВР за мониторинг и контрол на пазара на електроенергия на едро, посочват в прессъобщението от КЕВР.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Припомняме, че срещата идва след като тази сутрин председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че има признаци на "организирана престъпна група" в сектор енергетика и в сферата с търговията на ток. Изявлението на Велев последва обща позиция от вчера на четирите големи работодателски организации АОБР, в която се настоява за проверка в Националната електрическа компания (НЕК), трите енергоразпределителни дружества (ЕРП), Комисията и за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Искането бе адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова.

Високите цени от последните дни са породени от резки спадове на предлагането на електроенергия от страна на НЕК ЕАД, констатират работодателите, а днес Велев заяви, че работодателите са сигурни, че определени хора се облагодетелстват от това.

Във връзка с обвиненията се очаква и изявление от страна на НЕК.

Петкова уверява, че няма монопол на пазара на тока

Петкова уверява, че няма монопол на пазара на тока

Енергийната ни борса има добра ликвидност, увери енергийният министър