Обсъдено е развитието на свободния пазар на електричество. Успяхме да интегрираме различни платформи за търговия ден напред. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след извънредната среща в Министерския съвет с представители на синдикатите и на работодателите.

Социалистите скочиха на скока на цената на тока - необосновано е

Социалистите скочиха на скока на цената на тока - необосновано е

Организират граждански протест пред КЕВР срещу енергийния терор

Дружествата от групата на БЕХ са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и НЕК. Те стриктно спазват Закона за енергетиката (ЗЕ) и продават цялото количество електрическа енергия на свободен пазар, обясни Петкова.

Отделно трите дружества спазват решението на ЕК по делото "БЕХ - Електричество" дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегават часа на всеки час на платформа цена от 44,10 лв. всеки час на платформата за ден напред. Цената е определена от ЕК, уточни Петкова.

Нашата борса има добра ликвидност, твърди енергийният министър Теменужка Петкова. Ликвидността е между 20-25 000 мегаватчаса дневно. Около 13 000 мегаватчаса се осигуряват от държавната енергетика, а останалите количества - от останалите производители.

Румен Овчаров уверява, че токът няма да поскъпва драстично преди избори

Румен Овчаров уверява, че токът няма да поскъпва драстично преди избори

"Това е процедура за политически, не за стратегически инвеститор", смята той за АЕЦ "Белене"

Румънската и унгарската борса са обединени и там 4 държави предлагат електричество. Там ликвидността е около 60-65 000 мегаватчаса дневно. Имайки предвид, че на нашата борса предлагаме енергия само българските производители, българската борса стои много добре на фона на това предлагане, категорична е министър Петкова.

Искат бърза капитализация на Държавната ТЕЦ "Марица-Изток 2" - една от най-големите мощности финансовото състояние на тец-а се дължи на разходите за емисии, които такъв тип производители на електрическа енергия трябва да правят - трябва да изкупуват емисии, за да работят. Цената е към 28 евро за тон, което е сериозна сума и тенденцията е да върви нагоре. Трябва да търсим пътища, начини, за да съхраним работата. Обединихме се около мнението да търсим пътища да съхраним работата на ТЕЦ Марица Изток 2, защото в противен случай ще има дефицит на пазара и поскъпване на тока. Трябва да намерим баланс, за да може да работи при нормални условия.

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

До края на юни ЕСО ще анализира пазара на електроенергия

За 3-та поредна година БЕХ закупува емисиите, а тези разходи се осчетоводяват като вземане от ТЕЦ-а. Около 200 млн. ни делят от декапитализация на дружеството. Направили сме искане до ЕК с този обем на дълга да бъде увеличен капитала на дружеството - да работи нормално, да генерира и положителен финансов резултат, допълни Петкова.

На първо място - т.нар. вноска върху приходите, които се реализират от внос на ток е един от източниците за приходи за фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това е за сигурност на участниците в този процес. Основното правило е да бъдат равнопоставени всички участници.

Петкова не отговори на въпроса за искането от страна на работодателите да бъдат развалени договорите с т.нар. "американски централи".

Днешната среща е една от поредните, организирани при премиера Бойко Борисов по искане на четирите работодателски организации, на двата синдиката. На тази среща колегите от индустрията представиха притесненията си от покачването цената на тока на свободния пазар от началото на април, обясни Петкова темата на срещата.

От бизнеса бе поставено като изискване дружествата от държавната енергетика да предлагат продукти, които отговарят на търсенето на българския бизнес, допълни енергийният министър.