Няма да се реализират исканията за повишение на цената на тока. Това прогнозира бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров пред bTV по повод исканията и от трите енергоразпределителни дружества за по-скъп ток в нощната тарифа.

"Всеки може да иска, но има логика в исканията, особено на ТЕЦ 2, защото те очевидно затъват със задължения - вече почти милиард, с невъзможност да се изплащат въглеродните емисии, които потребяват. Те търсят решение и са длъжни да го направят, друг е въпросът дали комисията ще им разреши подобно нещо", заяви Овчаров.

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

И трите ЕРП-та искат по-скъп нощен ток от 1 юли

ЧЕЗ иска 67,7 процента поскъпване на нощната тарифа

По думите му ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не позволи исканите увеличения на цената на тока, "Марица - изток 2" ще продължи да работи на загуба и накрая ще фалира. Въпреки това няма да се стигне до шоково увеличение на цената на тока.

Овчаров отказа да прогнозира с колко е възможно да бъде поскъпването на тока, но отбеляза че няма да се стигне до "шок и ужас", особено преди избори.

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Според него инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес

"Това не е процедура за привличане на стратегически инвеститор. Това е процедура за привличане на политически инвеститор". Така Овчаров коментира и информацията, че поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" ще бъде публикувана в официален вестник на EС в началото на месец май.

Бившият енергиен министър заяви, че основен проблем в случая с АЕЦ "Белене" е доверието. То липсва и от страна на инвеститорите, и от страна на българите, заяви Овчаров.

Станишев: Някои политици трябва да бъдат усмирени

Станишев: Някои политици трябва да бъдат усмирени

Кой е шпионин и кой е от ДС - аз ли съм, Елена ли е, запита лидерът на ПЕС

В коментар за евролистата на БСП Овчаров посочи, че: "всички са очаквали да се случи както винаги, но станало по-добре".

"Винаги съм смятал, че Сергей Станишев не трябва да води листата на БСП, нито да бъде на второ или трето място. Хората не са забравили 2013 г., сигурно ще ни припомнят това по време на кампанията. За мен този вариант, който се получи, е по-добър", каза Овчаров, който бе икономически министър в кабинета "Станишев".

На въпрос дали между Корнелия Нинова и Сергей Станишев има лична вражда, Румен Овчаров обясни, че лидерът на БСП е канила на среща лидера на ПЕС, но той отказал, с мотива, че нещата са решени и няма време преди пленума.

Конфликтът Нинова-Станишев бил личен според Миков

Конфликтът Нинова-Станишев бил личен според Миков

Всяко време ражда своите добри и лоши герои. Днес не се определя като достойно да си политик