Националната енергийна компания (НЕК) е отговорна компания и спазва Закона за енергетиката, решенията на КЕВР и нейните разпоредби и разпореждания.

Така изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев отговори на пресконференция на недоволството на работодателските организации за скоковете на цените в пазара на ток в България и обвинението на Васил Велев, че се наблюдават "всички признаци на организирана престъпна група".

По думите на Илиев, такива твърдения, че на пазара на ток има организирала престъпна група, са доста неприятни, но заради всичко изговорено се е наложило да вземе отношение.

НЕК отговаря на работодателите

НЕК отговаря на работодателите

Каква е ситуацията на регулирания пазар и изпълнение на задълженията на НЕК ЕАД

Обяснението на високата цена на тока за бизнеса е, че няма достатъчно вода в язовирите. То беше дадено от шефа на НЕК. Припомняме, че в края на април месец обемът на язовирите беше запълнен на 75%, по информация на шефа на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов. От тогава до този момент снеготопенето продължава, а и валежите продължиха също. 

От компанията увериха, че никога целта им не е била да ощетят някого или да не дават на бизнеса.

Възможно е да изтича информация за предлаганите количества ток на свободната борса в сегмента "Ден напред", заяви Петър Илиев. Според Илиев обаче не е работа на НЕК, а на другите отговорни институции да сезират при сигнали за изтичане на информация за търгуваните количества на свободната борса.

"Аз подозирам, че някой знае, че ще се подадат количества и ще се напазарува добре", заяви той.

Според него преминаването към частично свободен пазар се е оказало голямо предизвикателство както за производителите, така и за потребители и търговци на ел. енергия. Петър Илиев призова производителите, търговците и бизнеса да бъдат равноправни на пазара. Той посочи, че се бори за това да няма регулиран пазар, което, по думите му, създава проблеми на България. Правилата обаче са такива и те трябва да бъдат спазвани. 

Според Петър Илиев цената на свободния енергиен пазар се определя от търсенето и предлагането. "Цените са такива, каквито се определят на борсата", допълни Илиев. Въпреки това от 18 април средната цена е под 80 лв.

Въпреки че обвинения да е застрашена доставката на електрическа енергия не е имало, Петър Илиев заяви, че гарантира, че няма човек в компанията, който да допуснеда застраши доставката не електрическа енергия за населението, снабдяването с питейна вода, вода за напояване и за промишлените предприятия. "НЕК не може да допусне това да се случи и да няма ток за населението. Това са немислими неща", увери Петър Илиеев и обеща, че ще има достатъчно енергия за населението, както и вода за най-различните нужди.

Шефът на НЕК заяви, че не вижда причина да подава оставка. По повод поисканата оставка на ръководството на НЕК от работодателите Илиев каза, че за него това е най-малкият проблем. "Изговориха се доста неща, не само против мен, оставката е най-малкият проблем."По думите му всички усилия са насочени да задоволява с електрическа енергия за населението, както и да не създава опасност за язовирите, за които отговаря. 

От 17 април до 7 май НЕК допълнително е предоставила на енергийната борса между 3 000 и 9 000 мегаватчаса. Въпреки това тези количества ток не са били реализирани. Илиев даде за пример, че на 7 май са били предложени 9 000 мегаватчаса, но са продадени само 5 300 мегаватчаса. Освен това, заради ангажимент към ЕК, НЕК продава на борсата всеки час между 500 и 700 мегавата на начална цена от 44,10 лв. До 2020 г. тези количества ще достигнат до 900 мегавата на час. От 1 юли 2018 до 5 май НЕК е продала допълнително 837 000 мегаватчаса на борсата, посочи Петър Илиев и обясни, че от НЕК нямат задължения да отпускат допълнителни количества енергия от тези, които са вменени в закона.

Той добави, че ако НЕК изпълни искането за пускане на допълнителни количества от Марица Изток 1 и 3, това ще доведе до значителна щета за НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност, тъй като те са до определените количества от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Според Илиев ако искането за пускане на допълнителни количества се осъществи от язовири, без да се спазват другите изисквания, има опасност да се застраши снабдяването с вода и да се източат язовирите в България.

"Поради тази причина ние изпълняваме задължението на НЕК към регулирания пазар отговорно и твърдим, че няма увеличение на цената на електрическата енергия поради причини на НЕК", каза още Илиев.

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

Васил Велев: Има признаци на организирана престъпна група в енергетиката

При такъв НЕК не ни трябват врагове и конкуренция

Припомняме, тази сутрин в ефира на Нова телевизия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. "При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.

Вчера работодателите изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По казуса е сезирана и прокуратурата.

Днес от КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поскал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.