Във връзка със зачестилите инциденти с газови бутилки през последните месеци Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира масирани проверки на пълначните станции и пунктове за зареждане в цялата страна.

Засилен е и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите продукти отговарят на всички изискания за безопасна експлоатация.

Анализите на причините за инцидентите с газови бутилки показват, че значителен брой от тях се случват в следствие на неправилно пълнене, както и използване на продукти, които са били закупени и се използват повече от десет години без да бъдат проверявани регулярно от компетентните лица.

ДАМТН напомня на гражданите, че са длъжни да следят за изправността и техническото състояние на експлоатираната от тях газова бутилка. Проверките и техническите прегледи на газовите бутилки се извършват от нотифициран орган. Това е компетентният орган, който може да провери техническото състояние и годността на използваната от потребителя бутилка за битово потребление.

Държавната агенция подчертава, че когато даден ползвател на газова бутилка отиде до близката бензиностанция или газостанция, за да я напълни с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на определените пунктове за пълнене на бутилки, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние.

Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ. ДАМТН също регулярно проверява тези обекти. 

36 пострадали при инциденти с газови бутилки за две седмици

36 пострадали при инциденти с газови бутилки за две седмици

Мъж обгорял в чужбина и дошъл да се лекува в София

От началото на 2018 г. до този момент инспекторите на агенция са извършили 148 броя проверки, като са констатирани 14 броя нарушения. Сред най-честите сред тях са: липса на извършен годишен преглед и липсва на водене на дневник на проверените бутилки, в който се записва фабричният номер на съоръжението под налягане, вместимостта на бутилката и теглото на напълнения газ. За констатираните нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 броя актове за установяване на административно нарушение.

Инспекторите на ДАМТН извършват регулярни проверки и на транспортируемите газови бутилки за втечнен въглеводороден газ, пуснати в търговската мрежа. От началото на годината инспекциите са обхванали общо 324 различни марки и модели газови бутилки, като при 14 от тях са открити несъответствия. При един продукт е установена липса на задължителната маркировка за съответствие и сертификата за съответствие, който задължително трябва да придружава бутилката. При останалите 13 продукта липсват допълнителни маркировки, изискуеми от приложимия европейски стандарт.

Предстои ДАМТН да подложи на допълнителни изпитания в лаборатория продуктите, при които са констатирани несъответствия с приложимите европейски изисквания, както и проверки на трите производителя, чийто продукти се разпространяват в търговската мрежа. В следствие на такъв тип инспекции, през тази година са унищожени 91 броя бутилки от два вида - с вместимост 7.2 литра и 10 литра.

Жена почина след пожар в дома си в Ловешко село

Жена почина след пожар в дома си в Ловешко село

Възрастната жена е била с над 90% изгаряния по тялото