Три са възможните дати за затварянето на въглищните централи у нас - 2035, 2038 и 2040 година. Tова обяви енергийният министър Андрей Живков пред Нова телевизия.

Ще се разработят и сценарии, които да предвиждат конкретни стъпки за прехода на комплекса. Тези индикативни дати ще трябва да се потвърдят и от Народното събрание обаче, обясни Андрей Живков.

В момента Маришкият комплекс крепи цените на ниски нива, едни от най-ниските в Европейския съюз, посочи министърът. В най-силните периоди изнасяме около 2 хиляди мегавата, призна Андрей Живков, но и като членове на ЕС не можем да наложим мораториум върху износа на ток, тъй като това би било ограничение на движението на стоки и услуги. 

Цените не могат да се прогнозират, тъй като пазарът е изключително променлив. "През последните няколко дни цената на газа скочи толкова много, никой анализатор не го очакваше. Това не е устойчиво и със сигурност цената няма да се задържи дълго на това ниво", са очакванията на Живков. 

На въпрос дали азерският газ е решение, Живков заяви, че спрямо цените в момента на руския газ, това е някакъв вид решение. Затова и той се надява проблемът със забавянето на българо-гръцката връзка да бъде решен и да няма повече отлагане на пускането на проекта, за да можем да се възползваме от цялото договорено количество.

Факторите, които определят цените не енергоносителите, са различни - цената на газа, цените на въглеродните емисии. Много е важна и прогнозата каква зима ни очаква. В голяма степен скокът на цените е заради неизвестността каква ще бъде зимата. Андрей Живков обясни и че цените на борсите отразяват до голяма степен притеснението и страха на клиентите. "Зимата ще бъде такава, каквато е, и без нашите молби. Но топлата зима е един от факторите, който би могъл да допринесе за смекчаване на цените."

Сериозен е проблемът с ВиК дружествата, тъй като когато КЕВР е определя цените на водата за бита, нивата на цените на електрическата енергия са били други и ВиК-тата са сключили договори на по-ниски цени. ВиК Холдингът е на път да създаде свой собствен търговец на електрическа енергия, който да търгува на борсата. Така ще може да доставя електрическа енергия на далеч по-приемливи цени.

На въпрос дали може да се очаква увеличение на цената на водата до края на годината, Живков обясни, че ако се предприемат мерки във ВиК холдинга "ефектът може да се омекоти". "Дори да има някакво увеличение, в което се съмнявам, то ще бъде неголямо." Живков не смята, че може да се говори за 80% увеличение, тъй като повечето дружества използват гравитачен метод за изпомпване на вода, малък е броят на дружествата, които използват електроенергия и помпи. Битовите потребители към момента не са застрашени от сериозно увеличаване на цените до Нова година. В края на годината ще се вземе окончателно решение, но държавата ще използва всички резерви, за да парира такъв скок, увери енергийният министър.