Не отговарят на истината разпространените в медии твърдения, че страната ни ще загуби арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България в Международния център за решаване на инвестиционни спорове към Световната банка във Вашингтон. Това съобщават от Министерството на финансите. 

Според твърденията, това ще се случи поради спиране на плащанията към международната правна кантора, която представлява страната пред арбитражния трибунал.

В момента Министерството прави преглед на предявените от кантората фактури, като всякакви въпроси относно фактурираните разходи са предмет на разговори между двете страни. Това е нормален процес по преглед и одобрение на големи плащания от страна на държавата и по никакъв начин няма да повлияе на защитата на страната, уточняват от Министерството.

Подобни твърдения само биха попречили на нормалната работа по подготовката по делото, предупреждават от там.

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

ЧЕЗ: Предлагахме българското правителство да влезе в сделката, отказаха ни

Интервю на Томаш Плескач, представител на компанията…

Дирекция "Съдебна защита" на Министерството на финансите работи с международната кантора по подготовката на защитата по арбитражното дело, въпреки че директорът ѝ Иван Кондов е в болнични от два месеца.

Трите ЕРП-та водят идентични дела срещу България за милиарди левове. Двете дела ги спечелихме, третото (с ЧЕЗ) продължава. Запознат съм в детайли с тях, защото аз и колегата Драгомир Стойнев (БСП) сме ключовите свидетели на България. Аргументите на нашата страна са солидни и непробиваеми. Затова и печелим делата, както сме спечелили всички останали арбитражи досега.

Това написа в четвъртък във "Фейсбук" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

За да загубим третото дело, някой трябва много да се постарае да провали нашата защита. И този някой дава всичко от себе си и се старае максимално. Този някой е спрял плащането на международните адвокати на България по това дело. ЧЕЗ иска България да ѝ плати 2.13 милиарда лева. Колосална сума за нашата държава! И няма да я плаща Асен Василев, а ще я плащаме всички ние. Асен Василев ще е на някой остров с алкохолни коктейлчета на плажа и прислуга около него", написа още Добрев.

Искът за стотици милиони евро бе заведен от чешката енергийна група ЧЕЗ срещу България през 2016 г.