Министерството на енергетиката излезе с отворено писмо до медиите заради твърденията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че има разлика между декларираната от премиера Петков стойност на компенсациите заради високите енергийни цени и данните на министъра на енергетиката Александър Николов за изплатени компенсации за цените на електроенергията, съобщават от пресцентъра на МЕ.

В писмен отговор на въпрос на народния представител Делян Добрев министър Николов представи в табличен вид изплатените през месеците декември, януари, февруари и март компенсации на небитовите потребители, електроразпределителните компании.

Тези компенсации са на обща стойност около 1.6 млрд. лв, но в отговора до Делян Добрев не са включени:

- 1.2 млрд. лв., върнати от НЕК по заема, с който компанията се разплати след загубеното арбитражно дело с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Тези средства също бяха използвани за мерки срещу инфлацията, но не само в енергийната област

- Компенсациите за всички небитови потребители за м. април

- Компенсациите за природен газ

- Подкрепата за мрежовите оператори, която продължава до м. юни

- Компенсациите за ВиК операторите

- Подкрепата за студентите за смекчаване на негативите, породени от високите цени на електроенергията в общежитията

- Одобрените първоначално от служебния кабинет компенсации за месеците октомври и ноември 2021 г., които впоследствие редовното правителство доразплати, надгради и разшири

МС е одобрил изплащането на компенсации за всички тези групи. Изплащането им е гарантирано и продължава в момента.

Фактът че компенсациите продължават до следващото решение на регулатора относно цените на електро- и топлоенергията показва, че общият им размер ще надхвърли 4.5 млрд. лв., казват още от министерството на енергетиката.

ГЕРБ търсят от властта едни 3 милиарда лева за компенсации за скъпия ток

ГЕРБ търсят от властта едни 3 милиарда лева за компенсации за скъпия ток

Делян Добрев: Кирил Петков нарочно ли лъже или някой го подвежда