"Молдова разчита на българската страна за осигуряване на алтернативни газови доставки след потенциалното спиране на транспортирането на руски природен газ през украинска територия."

Това заяви енергийният министър на Молдова Виктор Парликов на среща с българския служебен министър на енергетиката Владимир Малинов. Информация за разговора им беше предоставена от пресцентъра на ресорното министерство на страната ни.

На срещата бе коментирана идеята за създаване на Вертикален газов коридор и значениети й за Югоизточна Европа. Според Парликов и Малинов реализацията на проектите за увеличаване на капацитетите за пренос между Гърция и България и България и Румъния в най-кратки срокове е от ключово значение за енергийната сигурност на региона.

"България ще продължи да подкрепя Молдова и Украйна в осигуряването на достъпна и сигурна енергия. Диверсификацията на газовите доставки и намаляването на зависимостта от Русия продължават да са наш общ приоритет", увери Владимир Малинов. Той изтъкна, че Молдова може да разчита на алтернативни доставки от терминалите за втечнен природен газ в Гърция и Турция, за които българската страна разполага с резервирани капацитети. "Именно чрез маршрута на Вертикалния газов коридор, през добре развитата българска газопреносна мрежа, ще бъде осигурен достъп до втечнен природен газ от сигурни източници за Югоизточна Европа", уточни Малинов.

Двамата енергийни министри се разбраха също компаниите "Булгаргаз" ЕАД и молдовската АО "Енергоком" да работят по постигане на конкретни договорености за осигуряване на доставки за Молдова.

И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

И с Вертикалния газов коридор България оставала на газовата карта

Владимир Малинов: На този проект може да се гледа като заплаха за газовите интереси на Русия