Аварията ще струва на "Топлофикация"-София над 2 368 000 лева. Това обяви ръководството на дружеството пред инженерната комисия на Столичния общински съвет, съобщава БНР.

Припомняме, че хиляди абонати на топлорайон "София-изток" останаха без парно и топла вода в продължение на дни заради мащабна авария. На извънредна проверка в "Топлофикация" влезе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а столичният кмет Йорданка Фандъкова сезира прокуратурата.

Топлофикация обезщетява източните квартали, западните - не

Топлофикация обезщетява източните квартали, западните - не

Сметката за февруари на засегнатите от голямата авария ще бъде по-малка

В края на миналата седмица от дружеството информираха, че ще компенсират само потребителите в източните квартали, но не и тези в западните, защото там аварията е отстранена в рамките законовите 48 часа.

Днес "Топлофикация" предложи в инженерната комисия схема за обезщетяване на клиентите. Стана ясно, че на всички засегнати няма да се начисляват прогнозни количества енергия за целия период, в който не са имали качествено топлоподаване. Допълнително обезщетение ще бъде изплатено на засегнатите потребители с над 48 часа прекъсване, обясни изпълнителният директор на дружеството Георги Беловски.

По думите му "Топлофикация" е изчислила тази енергия за всеки дом и колко се потребява от човек за тези дни. Беловски подчерта, че обезщетението няма да е под формата на пари, а чрез прихващане или намаляване на сметката.

БНТ допълва, че останалите на студено заради аварията столичани ще получат средно с около 20-30 лв. по-ниски сметки. Отстъпката ще е различна в зависимост от месечната сметка на абоната и колко време не е имал парно или е било нарушено топлоподаването.

Повече от 48 часа на студено са били 78 % от потърпевшите. 29 на сто са били с нарушено топлоподаването. Малко над 55 000 жители от кварталите "Дружба 1" и "Дружба 2" не са били засегнати от аварията и няма да бъдат обезщетени.