"Топлофикация"-София обезщетява потребителите си на изток. Тези в западните квартали няма да бъдат компенсирани за липсата на парно и топла вода. Столичният общински съвет да реши как да бъдат обезщетени потребителите, пострадали от аварията на топлопровод. Това поиска директорът на "Топлофикация"-София Георги Беловски на извънреден брифинг.

Дружеството ще поднесе своето предложение. Общинарите трябва да решат дали това е достатъчно за претърпените щети. Още на сесията на СОС на 23 февруари от "Топлофикация" ще докладват своята оферта.

Ще бъдат обезщетени всички засегнати на топлорайон "Изток", подчерта Беловски. Те не трябва дори да подават жалби.

Обезщетение за абонатите без парно, обещават от Топлофикация

Обезщетение за абонатите без парно, обещават от Топлофикация

Изработвали методика за изчисляване на компенсациите, уверяват от дружеството

"Топлофикация"-София ще се съобрази с аварията и всички ще получат обезщетение. Няма да важи правилото за компенсация само след 48 часа от прекъсване на аварията. Пострадалите клиенти няма да платят парно и топла вода за времето, в което не са ползвали услугата. "Топлофикация" няма да дава суми на каси. Просто сметката ще е по-ниска за февруари, поясни Беловски. Предложеният подход е достатъчно честен, убеден е директорът на столичното парно.

Сложно било да се каже с колко пари ще бъдат намалени сметките. Клиентите в "Люлин" и "Надежда" не попадат в това обезщетение. То се отнася само за голямата авария. Тяхната авария била отстранена в срок за разлика от проблемите в източните райони.

КЕВР влиза на инспекция в "Топлофикация"

КЕВР влиза на инспекция в "Топлофикация"

Може да последват санкции

От дружеството не можаха да отговорят на въпроса на News.bg защо правилото за 48 часа ще важи за западните райони, а не за източните. Не се поставят в неравнопоставено положение хората от изтока и запада на столицата. Изтокът е една добра ориентация, каза Георги Беловски. Не можело да се приспаднат щетите на всички.

Сигналът на Фандъкова за „Топлофикация” стигна в прокуратурата

Сигналът на Фандъкова за „Топлофикация” стигна в прокуратурата

Няма данни за престъпление

Иначе Беловски отново изтъкна сложността на ситуацията, оставила на студено столичани. Първата задача била да се справи с аварията. След това е трябвало да се възстанови топлоподаването. Дружеството търси виновни и мисли как да обезщети потребителите.

Енергийното министерство се зае с проблемите с парното на софиянци

Енергийното министерство се зае с проблемите с парното на софиянци

Ще прави проверка

Аварията продължи безкрайно дълго време, призна Георги Беловски. Той поднесе извиненията си. Повечето енергетици изтъкнали, че такава авария не е имало досега и не били виждали поражения с такъв мащаб.

От думите на Беловски стана ясно, че "Топлофикация" не може да обновява повече от 22 километра годишно. Миналата година са ремонтирани само 9 километра заради общински спънки. И тази година трябвало да се обновят 20-22 километра топлопровод. Около 10 милиона лева ще струва това.