Министерството на енергетиката може да направи проверка по повод проблемите с "Топлофикация", вследствие на които някои столични квартали останаха без топло. Това стана ясно на първата пресконференция на служебния енергиен министър Николай Павлов. Той определи като крайно неприятна ситуацията с авариите в столичната "Топлофикация".

 Възстановено е топлоподаването към ж.к. „Люлин” 3 и 6

Възстановено е топлоподаването към ж.к. „Люлин” 3 и 6

В следващите часове все още са възможни временни колебания

"С г-н Беловски (бел. ред. Георги Беловски - изпълнителен директор) сме в непрекъснат контакт", посочи той. По думите му от понеделник ще бъде извършена такава проверка.

Ако авариите с парното в София не спрат, може да има и ваканция

Ако авариите с парното в София не спрат, може да има и ваканция

Ако температурата в стаите е под 16 градуса

Зам.-министърът на енергетиката Константин Делисивков допълни, че министерството е предприело всички действия по закон. В понеделник са се обърнали за информация към "Топлофикация" и ЧЕЗ, за да кажат какво се случва. По думите му обаче от "Топлофикация" все още чакат отговор на въпросите какво е причинило аварията и колко са засегнатите хора.

Министър Павлов пък изтъкна, че това, което има като информация от Беловски, е че от 26 години не са се случвали такива аварии. "Доколкото знам има хидравличен удар", изтъкна той.

Павлов обяви, че контролът по инвестициите на топлофикационните дружества се осъществява от Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР). Ако се окаже, че "Топлофикация" не се е справила, може да понесе глоба, а размерът зависи от обхвата на нарушението.

Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова

Да се подават жалби срещу Топлофикация до 1 март, призова Мая Манолова

Омбудсманът поиска спешно промяна в Наредбата за топлоснабдяването

По време на пресконференцията бе обяснено, че електроенергийната система е стабилна. "Имаме излишък от електроенергия и сме предприели всички действия. Имаме резерв, дори ако загубим единия блок на АЕЦ "Козлодуй" заради авария, да се покрият нуждите", обясни Николай Павлов. Той посочи мерките, които са предприети заради тежката метеорологична обстановка в началото на годината. По думите му АЕЦ "Козлодуй" и "ТЕЦ"-2 не са регистрирали аварии и това показва, че системата е в добро състояние.

Вчера е било взето решение за отмяна на забраната за износ на електроенергия. Няма проблем и с доставките и транзита на газ.

В периода 18-20 януари съвместни екипи на енергийното министерство и КЕВР са извършили проверки на трите ЕРП-та. Произволно са били проверени над 150 електромера на битови клиенти. Не е установено надписване на сметките, увери ръководството на министерството.

Възстановяваме износа на електричество

Възстановяваме износа на електричество

От 01:00 ч. българско време на 9 февруари...

Основната цел на служебното Министерство на енергетиката е да се постигне физическа стабилност и подобряване на финансовото състояние на сектора. Павлов изтъкна, че има дружества, които са в отлично финансово състояние, но има и такива, в които има по какво да се работи. Назначен е анализ на всяко едно дружество. Ежедневно се водят и разговори с ръководствата. Министърът изтъкна, че към тях има големи изисквания, свързани с оптимизация на паричните потоци.

След като приключи финансовата 2016 г., в края на този месец и началото на следващия ще бъде обявено какви са финансовите резултати на всяко дружество.