От 9 февруари се възстановява износът на електроенергия от България, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Със заповед на служебния министър Николай Павлов се премахват ограниченията за износ на ток от страната ни. Промяната влиза в сила от 01:00 часа българско време (00:00 часа централноевропейско) на 9 февруари 2017 г.

Заповедта на министър Павлов е издадена във връзка с писмо от Електроенергийния системен оператор. В него се изтъква, че резервите, необходими за нормалното функциониране на електроенергийната система на България са възстановени и са в готовност да посрещнат предстоящото краткотрайно увеличение на електропотреблението

В съответствие с новите условия Електроенергийният системен оператор възстановява достъпа до електропреносната мрежа на износителите на електрическа енергия, произведена у нас.

Забраната за износ на електроенергия от България беше въведена от 01:00 часа на 13 януари 2017 г. със заповед на бившия енергиен министър Теменужка Петкова. Ограничението беше наложено заради продължителния период с екстремно ниски температури, които доведоха до значително по-голяма консумация от обичайната.