Гражданите със свалени радиатори в жилищата не могат да се освободят от останалите такси за парно за отопление на сградата. Причината е, че европейското законодателство не го позволява. Това обяви пред журналисти в Брюксел министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от кореспондента на БНР. Петкова се позовава на експертно становище на Еврокомисията.

Тя обясни, че отношенията между топлофикационните дружества и гражданите представляват договорни задължения между „Топлофикация” и етажната собственост. Те не били отношения между „Топлофикация” и съответното физическо лице. По думите на енергийната министърка, нямало пречка за разтрогване на договора с топлофикационното дружество в случаите, в които етажната собственост се откаже от услугите на „Топлофикация”. Това обаче трябва да бъде сторено от всички, а не от единични лица.

Страната ни била сред последните, които не са изпълнили изискването на Европейската комисия за намаляване на държавната намеса в определянето на цените на електроенергията. Правителството ни трябвало да определи нови критерии кой има право на енергийни помощи. Това било необходимо, за да се предотврати негативния ефект върху най-уязвимите групи потребители.

Теменужка Петкова коментира, че малко повече от 30 % от населението ни можело да бъде определено като енергийно бедно. Броят на уязвимите потребители в момента се определял по субективен начин. По думите на Петкова, трябва да бъде променена цялата философия по отношение на предоставянето на помощта, заради пълната либерализация на пазара и рисковете, които можели да възникнат по отношение на наистина уязвимите потребители. При пълната либерализация на пазара държавата трябвало да има ангажимента да идентифицира тези, които могат да бъдат определяни като енергийно бедни и тогава да се мисли за защитата им.

Петкова уточни, че сега държавата плаща средно по 76 млн. лева годишно енергийни помощи на близо 276 000 души.

Теменужка Петкова участва в първо заседание на създадената работна група между нашата страна и Еврокомисията за либерализацията на електроенергийния пазар.