Съвместните комисии от Министерство на енергетиката (МЕ) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не установиха надписване на количества използвана електроенергия. Това съобщават от министерството. При проверките не са открити и повредени електромери или такива без метрологична проверка.

Проверките са извършени в периода 18-20 януари в трите електроразпределителни дружества.

Припомняме, че от началото на януари заради усложнената зимна метеорологична обстановка и ниските температури в страната бе регистрирано рекордно за последните 20 години потребление на електрическа енергия.

Властта проверява ЕРП-тата

Властта проверява ЕРП-тата

Заради рекордното потребление на ток

Съвместните екипи на министерството и енергийния регулатор стартираха проверки, за да бъде гарантирана надеждността на електроснабдяването при зимни условия и спазването на правилата за отчитане и фактуриране на електроенергията. Те провериха жилищни сгради, обслужвани и от трите ЕРП-та. Инспектирани са над 150 произволно избрани електромера на битови клиенти.

При няколко електромера проверяващите са засекли разлика във времето за превключване между дневна и нощна тарифа до 20 минути спрямо реалното време. 31-дневният нормативно определен срок за отчитане е спасен навсякъде.

ЕРП-тата контролират процеса на отчитане както на място, така и софтуерно. Това се прави с цел да се избегне допускането на грешки. Компаниите са в готовност да извършат допълнителни проверки ако има съмнения за нереален отчет.

Министерство на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране са изпратили до ЕРП-тата и допълнителни въпроси. Те трябва да отговорят на тях през тази седмица. Това се прави с цел по-пълното и обективно отразяване на текущата ситуация и детайлизиране на проверките, обясняват от енергийното министерство. Данните ще бъдат обобщени и анализирани допълнително.