Българските граждани няма да платят изработеното от „Атомстройекспорт” оборудване. Това увери пред журналисти председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след заседание на регулатора.

Припомняме, Международният Арбитражен съд осъди Националната електрическа компания (НЕК) да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт” под формата на изкупуване на поръчания от нас реактор заради спирането на „Белене”.

„Атомстройекспорт” бе завела иск в общ размер на 1,2 млрд. евро. Арбитражът е взел решение и е присъдил почти половината от предявения иск. Енергийната министърка Теменужка Петкова обяви, че страната ни ще трябва да плати 550 млн. евро. „Росатом” пък твърди, че ще платим 620 млн. евро. Точният размер на сумата все още не е ясен.

По думите на Иванов, НЕК плаща за оборудване. Така, както има стари задължения за „Цанков камък”, по същия начин има и за „Белене”. Това са задължения, които НЕК трябва да плаща от своята печалба, а не чрез цената на тока, коментира Иванов.

По думите му средствата няма да бъдат включени като разходи при ценообразуването.