Преговаря се с "Газпром", но никой не знае там какво ще стане. Търсим възможности за газ за тази зима, но всички държави търсят и са подложени на голям натиск. Търсим възможности и за бартер ток за газ с Азербайджан за допълнителни количества газ през следващите 4-5 месеца. Това обяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

Като воля можем да изнасяме ток, при положение, че имаме свръхпотребление на електричество, но технически трябва да се огледат нещата от Министерство на енергетиката.

Стоянов, както говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, посочи, че "Булгаргаз" преговаря с "Газпром". В най-добрия случай ще имаме повече газ, отколкото ни трябва, а и ще има къде да го пласираме, увери служебният министър.

Той добави, че по време на преговори разговори не е много хубаво да се вдига шум, защото всяка една информация може да попречи. Все още има комуникация между България и Русия за синьото гориво, като шансовете са 50/50 и са реалистични както в едната посока, така и в другата, коментира Никола Стоянов.

Служебното правителство търси възможности за газ във всички посоки. Имаме сериозна увереност, че от 1 октомври интерконекторът с Гърция ще тръгне, както и уверението за газа от Азербайджан. Важното е още сега да запазим и да заявим интерес за количествата синьо гориво от Азербайджан, обясни Стоянов.

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

„Газпром" и „Булгаргаз“ си говорят, но Антон Кутев не знае дали са седнали на една маса

Антон Кутев не знае дали Русия има решение да не преговаря с България за доставките на газ

Той добави, че проблемите идват от секторите, от които сме зависи и които се налага да внасяме. Никола Стоянов обаче е уверен, че ще се намери синьо гориво. Сега всеки казва и пита защо служебното правителство е направило завой към "Газпром", но фалират бизнеси, няма работа и дойдат непосилни сметки, тогава ще се пита защо пък не сме преговаряли с "Газпром", подчерта Стоянов.

За разговорите на държавния глава Румен Радев с шефа на "Лукойл" за цената на горивата, Стоянов посочи, че моментът е подходящ за разговор с "Лукойл". При много високи цени на горивата пазарът започва да се свива и чисто имиджово за една компания, е лошо. От тяхна страна също виждат, че би било по-хубаво, ако се намери начин да има по-евтини горива, отбеляза Стоянов.

Той благодари и на президента за похвалите, че благодарение и на служебното правителство паднала цената на бензина. В момента отстъпката за горива от 25 стотинки за литър също я има, но трябва да има парламент за каквито и да било други мерки или промени, каза министърът.

Във връзка с дружествата, които са принципал на Министерство на икономиката и индустрията, Никола Стоянов заяви, че където да е бръкнал, откакто е с станал служебен министър на икономиката, изскачат бомби. Той обаче се закани, че ще продължи да бърка все по-дълбоко.

"Заварих все едно торнадо е минало през министерството", отсече Стоянов и напомни какво е заварил в ДКК, в "Кинтекс" и във ВМЗ "Сопот". Никола Стояно увери още, че България не изнася оръжия за Украйна.