"Газпром" преговаря с "Булгаргаз". Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев пред БиТиВи за кризата с доставката на синьото гориво у нас. На този етап обаче официални разговори с "Газпром" не се водят, стана ясно от думите му.

На въпрос дали са започнали преговорите с руската компания, Кутев посочи, че не знае дали са "седнали на една маса" и очевидно разговорът с "Газпром" предстои, ако изобщо го има.

Не смятам, че възможностите за преговори с руската компания са изчерпани, но кога ще се случат, дали ще се случат, е въпрос на бъдещи разговори, ако изобщо станат, коментира говорителят на служебния кабинет.

"Контакти с "Газпром" са търсени, правени са преговори в Министерство на енергетиката, но нямам информация дали "Газпром" и "Булгаргаз" са седнали на масата да преговарят", повтори тезата си Кутев.

По думите му отказът на едната страна да влезе в разговор с руската компания, означава, че има нещо. Отказът за разговор също е отговорно решение, но разговорите с "Газпром" все пак трябва да се подновят, за да се сложат всички опции за синьо гориво на масата.

Ако България не успее да влезе в реални разговори с "Газпром", ще се търсят танкерите, ще се търсят доставки от всички възможни доставчици на газ, ще се търсят слотовете, което служебното правителство не е спирало да прави, увери Кутев.

Антон Кутев не знае дали Русия има решение да не преговаря с България за доставките на газ. Това обаче, според говорителя на служебното правителство, също било част от преговорите между двете държави.

Кутев не е загубил надежда скоро да имаме оферта от "Газпром" и България да има възможност за доставка на газ.

По-евтин газ с 30%  предлага "Булгаргаз" през октомври

По-евтин газ с 30% предлага "Булгаргаз" през октомври

Това стана днес

Той негодува, че предишното правителство се е отказал от договора с Русия, при положение, че половината държави в Европа си заплащат синьото гориво в рубли.

Кутев се надява за целия отоплителен сезон да бъде осигурена спад на цената на синьото гориво от 30%.

Той посочи, че цената на газа може да се свали, когато се сложат на масата всички възможни източници за доставка на газ, а не просто да се каже, че има едни танкери с втечнен газ.

Антон Кутев се надява още през новата седмица интерконекторът с Гърция да получи Акт 15. "Кирил Петков отиде и завъртя едно кранче, но има ли интерконекторът Акт 15? Някои ще си купи ли апартамент без Акт 15, ще си пусне ли тока без Акт 15?", запита говорителят на служебното правителство.

За цената на бензина и спадът му под 3 лв., Кутев отбеляза, че заслугата на служебния кабинет е, че се е опитал по някакъв начин да "притисне" цените на горивата у нас, въпреки че не разполагат с много инструменти да го направят. Тази зима ще става въпрос за много човешки животи и стигаме до ситуации, в които ще има хора, които няма да могат да преживеят зимата, предупреди той.

Служебното правителство биха разговаряли не само с "Лукойл", а с всички, от които зависи нивото на инфлацията. Свалянето на цените и удържането на инфлацията е част от оживяването на хората. Дори за бизнеса е по-добре да обере част от свръхпечалбите си, за да може да работи, подчерта Кутев. Той е на мнение, че не само световните пазари на горива са причините за спада му у нас.