"Булгартрансгаз" пусна първата обществена поръчка, с която стартира изпълнението на Вертикалния газов коридор.

От дружеството съобщават, че тя е за "Устройствено планиране, инвестиционно проектиране, доставка на необходимите материали и оборудване, изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД.

Целта на обществената поръчка е повишаване на капацитетите в точките на междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро и Негру Вода/Кардам. Тя е с три обособени позиции - обект "Лупинг от Кулата до Кресна", обект "Преносен газопровод от Пиперево до Перник" и обект "Лупинг от Рупча до Ветрино". Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 586 669 410,00 (петстотин осемдесет и шест милиона шестстотин шестдесет и девет хиляди четиристотин и десет) лева без ДДС.

Действията на "Булгартрансгаз" са в изпълнение на решението на Народното събрание от 14-ти март 2024 година, обнародвано на 19-ти март 2024 година в Държавен вестник, посочват изрично от дружеството, както и че обществената поръчка ще се проведе при спазване на приложимото българско и европейско законодателство.

Снимка 658048

Източник: Булгартрансгаз

Вертикалният газов коридор е инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова. Стартирането на обществената поръчка при спазване на приложимото българско и европейско законодателство е във връзка с реализацията на проектите за повишаване на капацитета за пренос на природен газ в точките за междусистемно свързване Кулата/Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру Вода/Кардам в посока от България към Румъния. Разширението на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД ще позволи и подобряването на сигурността на доставките чрез пренос на допълнителни количества природен газ от юг на север.