Основните причини за завишените цени на парното са рекордно високите цени на топлинната енергия, приети от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за периода 1 юли 2023 г. - 30 юни 2024 г. Това пишат от пресцентъра на омбудсмана, като мнението й е изпратено и до КЕВР.

Множеството жалби от клиенти срещу високите месечни сметки за парно накара омбудсмана Диана Ковачева да сезира председателя на КЕВР Иван Иванов.

Оказва се, че регулаторните цени не са съгласувани с икономическите фактори, които ги определят - борсовите цени на CO₂ квоти. Поради тази причина, омбудсманът иска извършването на анализ и цялостна оценка ,в най-кратки срокове, по компетентност от КЕВР за намаляването на цените преди края на ценовия период.

Общественият защитник дава пример с потребителите на "Топлофикация София" ЕАД, които понастоящем заплащат исторически най-високата регулирана цена на топлинната енергия - 137,93 лв./мВтч (без ДДС), при цена на природния газ от обществения доставчик в размер на 71,08 лв./мВтч (без ДДС) за м. февруари 2024г.

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Омбудсманът вижда абсурд в поскъпването на парното от 1 юли при по-ниска цена на газа

Диана Ковачева иска КЕВР да преразгледа и предвидените цени на тока

Ковачева подчертава още, че на Европейската енергийна борса (ЕЕХ) цените на въглеродните емисии (CO₂ квоти) също са значително по-ниски от прогнозираната от КЕВР стойност 88,00 евро/тон.

Омбудсманът припомня и предишни свои препоръки и анализи на цените определяни от КЕВР и тяхното разминаване с цените на свободния пазар.

Също така Ковачева все още чака информация от КЕВР за проверка на "Топлофикация София", със срок до 30 септември 2023г., за настройките на системата за автоматично регулиране на абонатните станции, присъединени към топлопреносната мрежа в гр. София, с цел да се избегнат преразходите на топлинна енергия, което също води до по-високи месечни сметки.

"Категорично е становището ми, че когато потребителските цени се фиксират за дълъг период на исторически най-високите им нива, клиентите имат нужда от динамично отчитане на факторите за поевтиняването им в решенията на КЕВР, а не от устойчива тежест на непоносими цени", изтъква Диана Ковачева и настоява за намаление на регулираните цени на топлинната енергия със задна дата - от 1 януари 2024 г.

КЕВР утвърди цената на газа за февруари

КЕВР утвърди цената на газа за февруари

Синьото гориво поевтинява с 8,4 % спрямо предходния месец