Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 г. влезе в пленарна зала днес. И въпреки че става въпрос за ратификация, напрежението в пленарна зала се повиши.

България използва ядрената енергия като част от своя енергиен микс. Тя е доказан беземисионен ресурс и като такъв тя е ключов елемент в структурата на енергийния баланс на страната, за гарантиране на сигурни и надеждни енергийни доставки, както и за ефективна борба с климатичните промени. Реализирането на нови ядрени мощности ще е от ключово значение за запазване на енергийната сигурност на страната, редуциране на емисиите от парникови газове и намаляване на зависимостта от внос на енергийни ресурси по разходоефективен и конкурентоспособен начин, в контекста на целите на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

С решение на Народното събрание от 12.01.2023 г. и 18.12.2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР 1000. В изпълнение на горецитираните решения и редица срещи бе подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй". На основание Конституцията на България и във връзка с горецитираните решения на Народното събрание се придвижи и Споразумението между правителството на България и правителството на Съединените американски щати.

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" - част от сагата "Завладяната държава"

Строежът на 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй" - част от сагата "Завладяната държава"

Цената на една нова ядрена мощност ще доведе минимум до 125% по-високи разходи на електроенергия на пазара

Коста Стоянов от "Възраждане" се оплака, че вчера на заседание на енергийната комисия министър Румен Радев не отговорил на въпросите на хората на Костадин Костадинов. Затова и днес Стоянов се закани да продължи да пита енергийния министър. Според него са нарушени всички законови процедури. Според "Възраждане" това е споразумение, подписано от "господари и слуги".

Това са изключително некоректни внушения, отговори министър Радев, но след малко на брой реплики остави и той представителите на опозицията да се изказват. Дебатът се разви по вече традиционния сценарий, в който реплики и дуплики си подаваха депутати от "Възраждане" и БСП. Този път хората на Слави Трифонов от ИТН бяха изключително мълчаливи.

И според Христо Проданов от БСП това е договор за слугинаж. Каквото ви дадат, това ще подпишете, с тези думи Костадин Костадинов обвини енергийния министър. Според Борислав Гуцанов пък става въпрос за национално предателство. Ще правите експериментална площадка на Козлодуй ли, попита той министъра. Подписваме празен чек, включи се и Румен Гечев. Вдигнете си двете ръце и се предайте в най-близкото поделение на МВР, призова червеният депутат.

Критиките на опозицията бяха насочени предимно към стратегията за обвързване с американската ядрена линия, но и към параметрите на самия документ.

Депутатите приеха законопроекта за ратифициране на Споразумението със 149 гласа "за", 50 гласа "против" и 3 гласа "въздържал се". Законопроектът мина с гласовете на сглобката - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Енергийна комисия одобри сътрудничеството със САЩ за АЕЦ-а

Енергийна комисия одобри сътрудничеството със САЩ за АЕЦ-а

17 депутати бяха "за" ратификацията