Енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров заяви, че казуса по изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е поредица от сагата "Завладяната енергетика в завладяната държава". Решенията се взимат без ясен преглед на приходите и разходите на един проект и без широко обществено обсъждане, в което ясно да се откроят какви са причините за бързането, коментира Владимиров пред БТВ.

Той препоръчва да се строят нови ядрени блокове след 2035 г., тъй като по-ранното им изграждане ще оскъпи цената на електроенергията. Цената на една нова ядрена мощност ще доведе минимум до 125% по-високи разходи на електроенергия на пазара.

Според Владимиров повтарят се грешките с АЕЦ "Белене". Проектите се използват за захранване на политически групи и партии, които финансират задкулисието в страната, посочи той. Не може да се взимат решения в България за 15 млрд. долара, без да се направи анализ, разочарован е Мартин Владимиров.

Експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев заяви, че не е работа на депутатите да определят кой ще строи 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Всичко друго се прави, за да има колективни решения и колективна безотговорност. Според него първо трябвало първо да се проведе търг за избора на проекта и проектант, но депутатите набързо решили, че най-добре да е компанията "Уестингхаус". Това решение е уродливо и води след себе си поредица от уродливи решения, разкритикува проф. Касчиев.

Той смята, че такава каша ще се забърка с двата ядрени блока на АЕЦ "Козлодуй", че народните представители щели да се чудят как да я оправят.

Проф. Касчиев добави, че цената на електроенергията от тези два блока е до 180 долара на мегаватчас. Политиците ни живеят в измислена реалност и не гледат фактите и анализите, разкритикува ядреният експерт.

Иван Хиновски: Проектът за 7 и 8 блок ще бъде провален от политиците

Иван Хиновски: Проектът за 7 и 8 блок ще бъде провален от политиците

Законодателната власт се меси в нещо, което е в прерогативите на изпълнителната власт