Депутатите от две комисии - Комисията по енергетика и Комисията по околна среда и водите приеха проект на решение за провеждане на преговори с потенциален строител, включен в кратката листа на потенциални строители за инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка на АЕЦ "Козлодуй", с технология АР 1000. Проектът на решение е внесен от бившия енергиен министър и настоящ депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Делян Добрев и депутат от ДПС Станислав Анастасов.

Народните представители от Комисията по енергетика гласуваха с 11 гласа "За", без "против" и 7 гласа "въздържали се".

Депутатите от Комисията по околна среда 11 гласа "За", 2 против и 5 въздържали се.

Законотворците приеха още един сходен проект на решение за продължаване на процедура по подбор и преговори с потенциален строител, във връзка с изграждане на 7-ми и 8-ми блок на площадка № 2 на АЕЦ Козлодуй с технологии АР1000. Вносители са депутатите от парламентарната група на ПП-ДБ Васил Стефанов и Ивайло Мирчев.

В контекста на дебатите председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев обясни, че за разлика от проекта за АЕЦ "Белене", проектът за решение с графика се структура по най-правилния възможен начин. Проектът на решение не е да започне веднага и на момента изграждането 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", а решението за изграждане на двете площадки ще се вземе в средата на следващата година, след като се договори финансирането и едва тогава ще се вземе окончателното инвестиционно решение по изграждането на централите.

"Първо ще се осигури финансиране, ще се подпише договор и ще се уточнят всички клаузи по изграждането на двата блока", уточни Добрев. Той добави, че проектът ще продължи 12-13 години и за да се случи такъв голям проект, който ще струва десетки милиони левове, трябва да се види ясна политическа воля затова.

Депутатът от ДПС Станислав Анастасов посочи, че условията към строителя са доста тежки и трудни и само една квазидържавна фирма трябва да даде фиксиран срок и фиксирана цена. "Хюндай" отговаря на условията - една от най-големите строителни фирми в света, добави той.

Даниела Божинова от "Зелено движение", част от парламентарната група на ПП-ДБ смята, че могат да се отправят сериозни критики по отношение на законосъобразност и целесъобразност на проекта на решение. Тя е на мнение, че проектът на решение за 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" е противоконституционен и противоречи на поне две европейски директиви. "Зелено движение" счита, че това не е посоката за развитие на българската енергетика, а развитието на ядрената енергетика в светлината на войната в Украйна се вижда, че стремежът за енергийна сигурност няма да доведе до енергийна сигурност. "Зелено движение" са против развитието на ядрената енергетика с аргумент, че ще се завърти корупция в голям размер.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев обясни, че той заедно с Васил Стефанов е предложил отделен проект на решение с аргумент да има конкретен момент дори с риск да забави с няколко месеца започването на изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Делян Добрев го репликира, като заяви, че проектът не трябва да се забавя нито с един ден, а не с 2-3 месеца, тъй като депутатите можело да са в предизборна кампания и НС да се занимава с проекта за ядрена мощност.

Искра Михайлова пък настоя да се направи закрито заседание на Комисията по енергетика, за да се влезе в дълбочина относно кандидатите за изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

5 компании с интерес към 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

5 компании с интерес към 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй“

Офертите ще се разгледат през следващата седмица