Природният газ трябва да поевтинее с 15% от 1 юни. Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време на общественото обсъждане за цените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи БНР.

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов е убеден , че до началото на отоплителния сезон газовото хранилище "Чирен" е запълнено на поне 95% и България ще може да посрещне следващия отоплителен сезон без страх от неприятни изненади.

Иванов обясни и защо газът поевтинява, а парното и топлата вода - не. Той даде пример с "Топлофикация-София". "Въз основа на всичките цени на природния газ в рамките на годината ние изчислихме, че "Топлофикация-София" има недовзет приход от 205 милиона лева. Тези 205 милиона лева, съгласно правилата при регулирането, е необходимо да бъдат отразени в следващия ценови годишен период и фактически това е причината, поради която при сериозно намаление на цената на природния газ ние всъщност задържаме цената на топлинната енергия", посочи той.

България не може или не иска да се отърве от руския газ и петрол

България не може или не иска да се отърве от руския газ и петрол

Нахлуването на Русия в Украйна разкри уязвимостта на Югоизточна Европа по отношение на енергийната сигурност

Енергийният регулатор изчисли, че от 1 юли цените на парното и топлата вода трябва да поскъпнат с до половин процент, а на тока за бита - с около 4%.

Припомняме, че утвърдената цена на газа за текущия месец е с 21% по-ниска от тази за април, а на 11 май "Булгаргаз" предложи поевтиняване с още 11.5%.

КЕВР трябва да вземе окончателно решение за цената на природния газ за юни в първия ден на месеца.