България оспорва размера на лихвите, които Арбитражният съд в Женева определи да плащаме на Русия за оборудването за АЕЦ „Белене“. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР.

Съдът постанови НЕК да плати на „Атомстройекспорт“ 620 милиона евро за поръчаното, но неплатено ядрено оборудване, както и лихва в размер на 167 хиляди евро на ден.

Според министър Петкова има допусната грешка при определянето на лихвата. Бившият председател на Агенция за Държавна финансова инспекция и настоящ енергиен министър смята, че е допуснато да се начислява лихва върху лихва.

"Ние имаме претенции по отношение на лихвата, която е начислена от Международния арбитражен съд, тъй като се е получила, според нас, техническа грешка и е допуснато да бъде начислена лихва върху лихва, т.е. получила се е сложна лихва - нещо, което е недопустимо, съгласно националното законодателство и няма как да бъде платено", заяви Петкова.

Затова ние искаме прецизиране на тази сума. Оттук нататък ще уточняваме и размера на финалното плащане. При всички случаи мисля, че ще има намаление на това задължение, с оглед на нашите мотиви за определяне размера на лихвата.