Разрешението за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" е удължено с две години, съобщават от пресцентъра на Министерство на Енергетиката. Това стана след като министърът на енергетиката Александър Николов подписа допълнително споразумение към договора с представители на проучващите компании - "Тотал Енерджис ЕП България" Б.В. и "ОМВ Офшор България" ГмбХ. Срокът за проучванията се удължава по искане на титуляря на разрешението. Такава възможност е регламентирана от Закона за подземните богатства.

Решението за удължаване на проучвателния срок бе взето от Министерския съвет през месец февруари.

От "Тотал Енерджис ЕП България" Б.В. и "ОМВ Офшор България" ГмбХ мотивират искането си за удължаване с идентифицирана до момента перспективна площ, която дава възможност за допълнително тестване на блока за потенциални залежи.

Министър Николов изрази задоволство от продължаващи усилия за откриване на перспективен потенциал за добив на нефт и природен газ в българската зона в Черно море. Той допълни, че това е изключително важно от гледна точка на енергийната сигурност на България.

За срока на двегодишното удължаване на разрешението "Тотал Енерджис ЕП България" Б.В. и "ОМВ Офшор България" ГмбХ предвиждат допълнителни геоложки и геофизични работи на стойност 900 хил. евро. Те ще подкрепят инициативи в областта на здравеопазването, безопасността и опазването на околната среда на стойност 355 хил. евро. Планираното обучение на български специалисти е на стойност 200 хил. евро. Общите инвестиции за този период са 1. 455 млн. евро.

Площ "Блок 1-21 Хан Аспарух" е разположена в изключителната икономическа зона на Република България в Черно море. Договорът за търсене и проучване на площта е в сила през септември 2012 г. Вече два пъти беше удължаван за период от две години.

Удължиха с още две години срока за търсене на нефт и газ "Блок Хан Аспарух"

Удължиха с още две години срока за търсене на нефт и газ "Блок Хан Аспарух"

Инвестициите за новия срок са в размер на 1 455 000 евро