Риск от газова криза към момента няма. Това уверение даде министърът на енергетиката Теменужка Петкова на късен извънреден брифинг във връзка с енергийните доставки.

Налягането по газопровода до България е спаднало, обяви Борисов от Пекин
Още...

Към настоящия момент не са налице основания за промяна в режима на работа на националната и транзитна газопреносна мрежа. Налягането на газ е съобразно договореното, увери Петкова. Кодът е зелен – няма нужда от задействане на план при кризи, успокои тя.

Припомняме, Русия преустанови доставките на природен газ за Украйна, което породи притеснения за нова газова криза у нас. Въпреки че от „Булгартрансгаз” и енергийното министерство дойдоха уверенията, че основания за притесненията няма, Бойко Борисов обяви от Пекин, че налягането по газопровода до България е спаднало, а малко след изказването му дойде и брифингът на министър Петкова.

Енергийната министърка е категорична, че в момента няма риск за газопреносната ни система и за сигурността на доставките. Тя обясни, че във връзка с информацията за спрените доставки от Русия към Украйна още сутринта е била проведена оперативка, тъй като не можем да вървим след събитията. Много подробно е било обсъдено състоянието на националната и транзитната газопреносна мрежа.

Теменужка Петкова подчерта, че налягането на газ е съобразно договореното. Тя призна, че късно през нощта е имало колебания в налягането, но те са били в рамките на нормалното.

Министърката изрази надежда колебанията да не са заради кризата в Украйна. Колебанията в налягането са нещо нормално, това са чисто технологични процеси и основания за притеснение няма, успокои Петкова и подчерта, че нивата не са паднали под договореното.

Тя няколко пъти повтори, че състоянието на газопреносната ни мрежа е добро.

Подземното газово хранилище в Чирен разполагало с над 450 млн. куб. метра, стана ясно още от думите на енергийната министърка. Тя обясни, че страната ни има дългосрочни договори за доставка и транзит на природен газ и няма основания да се смята, че тези договори няма да се спазват.

Теменужка Петкова посочи, че в следобедите часове „Нефтогаз”-Украйна е декларирал, че ще продължи транзита на руски газ към Европа. Това било сериозно основание да се смята, че няма да има проблем с транзита на руски газ.

„Булгартрансгаз” били в непрекъсната комуникация с колегите си и е налице обмяна на данни. Директорът на дружеството Георги Гегов също успокои, че няма причина за безпокойство по отношение на сигурността на доставките.

На брифинга нагледно бе представено как се осъществяват доставките и транзитът на газ.

Теменужка Петкова допълни, че България има споразумение с Гърция при кризи, те могат да ни осигурят необходимите количества природен газ, но нямат основания да се счита, че ще се стигне до тази опция.

„Булгартрансгаз”, Българският енергиен холдинг и енергийното министерство работели упорито по разширяването на подземното газово хранилище в Чирен и по изграждане на междусистемната свързаност със съседните страни.