Подписахме окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконектора България - Гърция.

На церемония в Министерския съвет се даде официалния старт на проекта, част от Южния газов коридор.

Това е реалното начало на стратегическия за региона проект, доволен е енергийният ни министър Теменужка Петкова. По думите ѝ, строителството на интерконектора трябва да започне през октомври 2016 година, а търговската му експлоатация е планирана за средата на 2018 г.

Газоворазпределителният център вече си има и работно име - кръщаваме го "Балкан". Гарантирани са и парите за интерконектора - 215 млн. лв. за 181-те километра, които са в българската част на трасето.

Премиерът Бойко Борисов благодари на Алексис Ципрас, Джон Кери и Жан-Клод Юнкер за възможността проектът да се реализира.Той е убеден, че благодарности заслужават и от Реформаторския блок - основно в лицето на Мартин Димитров и шефа на КЕВР Иван Иванов.

В контекста на споменаването на РБ, Борисов отбеляза, че вчера с приемането на конституционните промени парламентът е демонстрирал единство и стабилност, което също допринасяло за осъществяването на подобни значими проекти.

За оставката на Христо Иванов Борисов си премълча, а помолен да коментира тежките обвинения на бившия вече министър за зависимости от прокуратурата, премиерът напусна залата.

Преди това обаче Борисов изчисли и сигурните ползи на страната ни от интерконектора. Колкото повече газ пренасяме, толкова повече пари от транзитни такси ще вземем, доволен е от сметките си Борисов. Той увери, че проектът не е срещу никоя държава и ще е във финансова полза на всяка страна по трасето. Който спазва европейските закони, е добре дошъл в "Балкан", отправи покана министър-председателят.

Той е доволен, че, "ако някой спре кранчето за Украйна, София няма да замръзне", както вече се е случвало при конфликти с основния източник на газ за Европа - Русия.

Стана ясно, че страната ни все пак ще разчита и на руски тръби в Черно море, на втечнен газ, както и на собствени източници - колкото повече, толкова по-добре, уверен е вицепремиерът Томислав Дончев. Той е амбициран до идната пролет да сме изчистили всички правни въпроси по проекта, за да можем да направим международна конференция за всички възможни заинтересовани страни.

Похвали страната ни получи от дипломатически представители на САЩ и Италия, както и от страна на гръцката власт.

Доволство показа и Европейската комисия, която прати на подписването здравния еврокомисар Витенис Андрюкайтис. За повода той дори бе научил малко български и приветства подписването на договора на нашия език. Повече енергийна свързаност в Европа е стъпка за Европейския енергиен съюз, за енергийна сигурност, увери той, като отбеляза по-ниската уязвимост на ЕС от руския газ. Проектът ще даде тласък на икономиката в региона, смята той, като гарантира работата на ЕС и по други хъбове.

По интерконектора очакваме договорени 3 милиарда кубика газ, които обаче ще са достъпни от 2019 година. Тъй като по план обаче съоръжението трябва да заработи от средата на 2018 г., по него може би първо ще потече 1 милиард кубика азербайджански газ.