В Министерството на енергетиката американската компания "Уестингхаус" подписа договори за доставка на уранов материал с корпорациите "Камеко" и "Уренко".

Доставките по подписаните договори ще се използват от "Уестингхаус" за производството и доставката от 2024 година на свежо ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Договореният уранов материал ще бъде доставен в завода на "Уестингхаус" в Швеция, където ще бъде използван в процеса на производство на касетите свежо ядрено гориво.

В срещата, чийто домакин бе министърът на енергетиката Росен Христов, участваха представители на ръководствата на трите чуждестранни компании, на българските БЕХ и АЕЦ "Козлодуй", както и посланиците на САЩ, Великобритания, Канада и Швеция. Всички те изказаха своите благодарности за сътрудничеството с Министерството на енергетиката и дадоха висока оценка на реалните постижения на министър Росен Христов и неговия екип за диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

"Нашето убеждение е, че не може да говорим за сигурност в енергетиката, без да имаме диверсификация на доставките. Освен геополитически съществуват и технически рискове и когато имаш повече от един доставчик, подобни ситуации се преодоляват по-лесно и по-бързо. Това виждане прилагаме и за доставките на газ", обясни министър Христов.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за нас април 2024 г.

"Уестингхаус" доставя първото ядрено гориво за нас април 2024 г.

АЕЦ "Козлодуй" подписа договор за доставка с американската компания