Българският постоянен представител към ООН, ОССЕ и международните организации във Виена посланик Емилия Кралева, е избрана на 2 октомври 2023 г. за един от двамата заместник-председатели на Съвета на управляващите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Това става ясно от съобщение на сайта на Министерството на външните работи (МВнР). Кралева заема поста за периода 2023 - 2024 г. до момента тя е член на Съвета на управляващите (гуверньор) от името на България.

Аржентина поема от Чехия председателството на ръководния орган, като председател на става посланикът на страната Холгер Федерико Мартинсен.

Кралева поздрави за успешната работа досегашния председател, пожела успех на новоизбрания и подчерта, че за нея ще е чест да изпълнява функцията на заместник-председател на Съвета на управляващите, като увери, че ще работи заедно с председателя и всички членове на Съвета за успешното функциониране на агенцията.

В рамките на едногодишния си мандат като зам.-председател на Съвета на управляващите, Емилия Кралева ще подпомага работата на новоизбрания председател Холгер Федерико Мартинсен в тясна координация със Секретариата на МААЕ и генералния директор на организацията Рафаел Мариано Гроси.

Наред с Генералната конференция на държавите членки, Съветът на управляващите е един от двата основни органа, определящи политиката на МААЕ. Той разглежда и дава препоръки на Генералната конференция относно финансовите отчети, програмата и бюджета на МААЕ. Съветът на управляващите разглежда и молбите за членство, одобрява споразуменията за ядрени гаранции и публикуването на стандартите за безопасност на МААЕ. В него се дискутират актуалните теми от дневния ред на агенцията, включително политическите въпроси, свързани със сигурността и приемането на резолюции по тях.

Бордът на управителие на МААЕ даде зелена светлина на Рафаел Гроси за втори мандат като директор

Бордът на управителие на МААЕ даде зелена светлина на Рафаел Гроси за втори мандат като директор

Решението бе формално, тъй като нямаше друг кандидат за поста