Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти при използването им за битови нужди. Това показва анализът на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

От агенцията отчитат, че продължават нарушенията на бензиностанции и газостанции, които пълнят газови бутилки за битови нужди без да разполагат с необходимото оборудване. По този начин се застрашават живота и здравето на хората. През миналата година инспекторите на ДАМТН са съставили наказателни постановления за над 20 000 лв. за подобни нарушения.

Без забрана при пълнене на газови бутилки

Без забрана при пълнене на газови бутилки

Цигарите ще започнат

Проблемът е много сериозен и не трябва да бъде подценяван. Само за първия месец на тази година са регистрирани 17 случая на произшествия с газови бутилки за битови нужди, като при тях са пострадали 4 души.

Започват масови проверки на газови бутилки в кръчми в страната

Започват масови проверки на газови бутилки в кръчми в страната

Във връзка със зачестилите инциденти с уреди

Негативната тенденция се запазва през последните години като за 2016 г. общо тези инциденти са били 248, а през предходните три години между 199 и 217. Заради зачестилите случаи на инциденти при употреба на газови бутилки за битови нужди, ДАМТН разпространява важна информация за потребителите. Продължават и проверките в цялата страна на бензиностанции, газостанции и пълначни пунктове.

Хората трябва да знаят, че когато отиват до близката бензиностанция или газостанция, за да напълнят газовата си бутилка с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора.

Зачестяват инцидентите с газови бутилки

Зачестяват инцидентите с газови бутилки

През последните два месеца десет души са постъпили в "Пирогов"

Единствено на лицензираните пълначни пунктове, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние. При всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и винтила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ.

Незагасена цигара подпали 2 газови бутилки в Сливен

Незагасена цигара подпали 2 газови бутилки в Сливен

Няма пострадали

Не по-малко важно е и потребителите да купуват технически изправни газови бутилки, което може да бъде проверено от табелата им. Там ще намерят задължителна информация за годината и месеца на техническия преглед, на който е преминал уредът, като той е със срочност от 10 години.

При избор на газова бутилка е важно същата да няма корозия (ръжда) и да са налични задължителните предупредителни текстове върху газовия уред, върху опаковката му и върху предупреждаващата го инструкция, в което да бъде указано подходящото място за използване - на открито място или в закрито помещение, в което е осигурена достатъчна вентилация.

Газовите уреди, ползвани в заведения за обществено хранене, задължително следва да са регистрирани и преминали периодичен технически преглед, удостоверен със стикер, съдържащ номер на лицензията на органа за технически надзор, датата на прегледа и годината на следващия преглед, уверяват от агенцията по метрология.

Отнет лиценз и санкции за надзорника в мол Варна след пожар

Отнет лиценз и санкции за надзорника в мол Варна след пожар

Надзорното лице е заверило проекта

Припомняме, преди дни в заведение във варненски мол избухна пожар след неправилно съхраняване на газовите бутилки в помещението за готвене. По информация на moreto.net четири години преди инцидента с гръмналата газова бутилка в заведението, фирмата-собственик е обжалвала в съда забрана за използване на пропан бутан. Ограничението е било наложено от Службата по пожарна безопасност.

През март 2013-та година, Административният съд е постановил Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да отмени заповедта и да заплати 740 лева разноски по делото.

Пожар в мол във Варна след взрив на газова бутилка

Пожар в мол във Варна след взрив на газова бутилка

Няма пострадали хора

Още в края на 2012 година от фирмата са поискали отмяна на заповедта за спиране използването на уреди, работещи с пропан-бутан в ресторант "Годзила". Тя е била издадена от началника на Първа районна служба по пожарна безопасност в морската столица след извършена проверка на 5 ноември.

След пожара бе наложена глоба и лишаване от лиценз на надзорника, одобрил газовата инсталация и позволил неправомерното съхранение на бутилките.