Протест на енергетици срещу спирането ТЕЦ "Марица 3" блокира пътя Ст. Загора - Маказа, съобщи bTV. Според работниците спирането на централата е политически акт. Акцията е под наслов "Не убивайте българската енергетика". Тя започна от сградата на ТЕЦ-а и се прехвърли на Околовръстния път и го блокираха, което предизвикаха проблем за шофьорите, защото участъкът е част от международното трасе Стара Загора- Маказа.

От екоминистерството обаче се категорични, че предприятието първо трябва да се модернизира.

Припомняме, че работата на ТЕЦ ,,Марица 3" АД - Димитровград беше спряна с ПАМ от РИОСВ - Хасково на 21 април 2022.

Системно нарушение на мерките за чистота довело до затварянето на ТЕЦ "Марица 3"

Системно нарушение на мерките за чистота довело до затварянето на ТЕЦ "Марица 3"

Предприятието не е реновирано, не е ремонтирало общите части и има голям брой неорганизирани емисии

Паралелно с протеста от МОСВ съобщиха, че след затварянето на ТЕЦ-а няма превишения на средноденонощните и средночасовите норми на вредни емисии на серен диоксид в Димитровград. Това е за периода от 30 април до 5 май 2022 г. Единствено на 8 май се наблюдава завишаване на нивата на серен диоксид в резултат от пренос на замърсяване от районите на Стара Загора и Гълъбово, което е видно от посоката на вятъра в този ден. Освен автоматична измервателна станция на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), в района на Димитровград се намира и мобилната станция на ИАОС, като се отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3).

От МОСВ привеждат и данните 30 април и 8 май среднодневните стойностите на серен диоксид са съответно:

30 април: 13 µg/m3

1 май: 18 µg/m3

2 май: 72 µg/m3

3 май: 11 µg/m3

4 май: 6 µg/m3

5 май: 19 µg/m3

6 май: 20 µg/m3

7 май: 53 µg/m3

8 май: 59 µg/m3

От МОСВ припомнят, че ТЕЦ "Марица 3" АД - Димитровград беше спрян на 21 април от РИОСВ - Хасково заради поредица от опасни замърсявания на въздуха със серен диоксид, неспазване на условията на комплексното разрешително и предписанията. Административният съд в Хасково е отхвърлил искането на ТЕЦ-а за спиране на предварителното изпълнение на заповедта.

Административната мярка срещу ТЕЦ "Марица 3" АД - Димитровград ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве, заявяват от МОСВ.

Преди принудителното спиране на дейността на ТЕЦ "Марица 3" АД, само за месец април са отчетени 5 критични превишения на средночасовата норма за опазване на човешкото здраве. На 7 април дори двукратно е надхвърлен и аларменият праг, което означава 3 последователни часа със стойности над 500 µg/m3, при норма от 350 µg/m3.

За първите четири месеца на тази година от граждани, организации и фирми в РИОСВ - Хасково са подадени 20 сигнала за замърсяване на въздуха. За този период автоматичната измервателна станция е отчела 8 на брой превишения на средночасовата норма. От май до декември 2021 г. са регистрирани 25 сигнала, свързани с нередности при работата на ТЕЦ "Марица 3", а отчетените за периода превишения са 30 на брой. За 2020 г., от друга страна, критични замърсявания на въздуха със серен диоксид не са отчетени. Именно през този период ТЕЦ "Марица 3" не е работила.