Работодателите във Варненско отново са в готовност за протести, съобщава БНР.

Причината за недоволството е цената на електроенергията, която ще произвежда ТЕЦ-Варна. От ТЕЦ-а са изпратили предложение до КЕВР за цена от 195 лева за мегават час.

Цената, предложена от ТЕЦ-Варна е в пъти по-висока от нормалната на пазара, коментира Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ). Според него собственикът на ТЕЦ-а ще получава от държавата около 17 милиона лв. на година, за да поддържа студен резерв, без всъщност централата да работи.

"Претенциите ни са, че включването в схемата за студения резерв, както и желанието за включване, евентуално, на регулирания пазар на електроенергия на тази цена е появата на поредния привилегирован производител на електроенергия, който иска да продава ток без да прави каквото и да е, просто чрез няколко документални хватки да си осигурят един хубав приход", изтъква Дечев.

ТЕЦ-Варна е собственост на Даниел Папазов, който е управител на фирмата, закупила централата. Папазов е син на Данаил Папазов, който беше транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски.