Рекорден спад в износа на ток с близо 79% за първите четири месеца на годината отчита Електроенергийният системен оператор (ЕСО) за първите четири месеца на годината, съобщи БНТ. Същевременно е регистрирано и намаление в производството и вътрешното потребление на електроенергия.

Една от причините за рекордния спад в износа е по-евтиното електричество в съседните държави, които не са Европейския съюз и не плащат квоти за въглеродните емисии при производството на електроенергия.

"България вместо да изнася електроенергия, както правеше до момента, изнася български лигнитни въглища за Сърбия, след което в сръбските електроцентрали се произвежда сръбска електроенергия с българските лигнитни въглища и след което тази произведена електроенергия се внася в България", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов.

Спадът в производството на електричество се дължи както намаления износ, така и на свитото потребление. Според АИКБ у нас през първите 4 месеца на годината са консумирани с 4,5% по-малко количества електроенергия, а причините свързани с климата и с икономически фактори.

"Средно с около 7 градуса са били по-високи температурите в сравнение с последните 5 години, което предполага по-малко потребление на ел. енергия и от битовите потребители, и от небитовите потребители", посочи Добрин Иванов.

Освен това много предприятия, ползващи значително количество електроенергия, през последните години са изградили собствени енергоизточници, което пък намалява потреблението на енергия от националната мрежа.

Според енергийното министерство свитото производство на ток от въглища у нас се компенсира от фотоволтаичните централи. "Основният въпрос, който разглеждаме в момента, е свръхпроизводството на фотоволтаични мощности, които последните години станаха изключително модерни поради атрактивните си цени и бързото си изграждане", заяви Георги Самандов, заместник-министър на енергетиката в служебния кабинет. Евтината зелена енергия натискала цените на тока на свободния пазар надолу и дори се конкурирала с ядрената енергия. "От фотоволтаичните централи цената излиза около 45 евро на мегаватчас, която е съвсем леко по-висока от тази на АЕЦ "Козлодуй" и значително по-ниска от тази на термичните централи. На енергийната борса се достигат дори отрицателни цени. Тоест всеки един консуматор ще получава пари затова че консумира енергия", обясни Самандов.

Към момента делът на зелена енергия в производството на електричество у нас е близо 55% - 44% от ВЕИ и 11% от ВЕЦ.

ЕСО: Внасяме повече ток, отколкото изнасяме

ЕСО: Внасяме повече ток, отколкото изнасяме

Цената на електрическата енергия е сравнително стабилна