"Булгаргаз" не е изнудвал по някакъв начин бизнеса и дори не са търсени компенсации, че намаляват потреблението си, което носи загуби за самата компания "Булгаргаз". Няма как да е необосновано висока цената на газа за бизнеса, защото са абсолютно прозрачни доставките на синьо гориво. Няма как "Булгаргаз" да продава 40% по-скъпо газ. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов пред БиТиВи.

Иначе енергийният министър увери, че България има осигурени количества газ, има сключени договори с разнообразни доставчици, което ни дава сигурност. Имаме доставки от САЩ и Европа, така че количествата са осигурени. Цената е конкурентна и всички спекулации, че се подава по-скъп газ от борсата, са манипулативни.

Той очаква цената на газа за април да бъде около 100 лв. или да падне с 5-10%. Прогнозните цени на газа за май месец са около за 90 лева на мегават час. През летните месеци се очаква и почти до края на годината цената на газа да се задържи конкурентна, обясни Росен Христов.

Министерство на енергетиката работи в две посоки - с всички заинтересовани страни, които са нагнетили газ в Чирен за компенсация на високите цени, но се говори и с Европейската комисия да се приложи разработен механизъм на ресорното ведомство. Това, за което се работи е да се компенсира пазарната цена и цената от нагнетения газ в Чирен. Целта за следващия зимен сезон е газохранилището в Чирен да е запълнено на 90%.

„Булгаргаз“ отговаря на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

„Булгаргаз“ отговаря на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

Ако в регулираната цена не се включват количества от Чирен, тя би била с около 15 на сто

В момента капацитетът на Чирен е запълнен на 75%. Булгаргаз черпи малки количества всеки месец, но не черпи прекалено много, защото повишава цената на микса.

Росен Христов добави още, че сигурността на доставките на газ е приоритет, заедно с оптималната цена.

За предоговаряне на Плана за възстановяване, Росен Христов отбеляза, че това, което е договорено с ЕК за ПВУ е да се представя алтернативи, че средствата ще се разходват по предназначение. Христов вярва, че България ще може да предоговори целите си по Плана за възстановяване.

По отношение на проекта АЕЦ "Белене", Росен Христов заяви, че развитието на нови ядрени мощности е сложен и бавен процес. Затова се върви плавно и предложението на служебното правителство е развитие на ядрената енергетика. Виждането на кабинета за развитието на ядрената енергетика е и на площадките на Козлодуй и Белене. На България ѝ трябват 4 нови блока, посочи енергийният министър. Навсякъде, където се строят нови ядрени мощности, има добър социално-икономически ефект, каза той.