България няма да се откаже от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия, но процесът ще е тежък.

Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел след заседанието на енергийните министри.

Срещнахме твърдо становище, че няма да лесно да предоговорим Плана заради категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, обясни Христов.

Според него една от пречките е ангажиментът за намаляване на емисиите с 40% от въглищните електроцентрали. Това е главното, което трябва да предоговорим, тъй като и анализите показаха, че за нас това е неизпълнимо, посочи енергийният министър.

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Росен Христов не дава ТЕЦ-овете, печелят повече от ПВУ

Няма да затваряме топлоцентралите

Трябва да покажем алтернативи за процентното намаляване на емисиите въглероден диоксид, ако страната не е готова да затвори въглищните централи, поясни Христов.

По думите му трябва да убедим ЕК, че имаме стартирали програми и заслужаваме да ни дадат възможност да наваксаме. След 3 седмици е насрочена следваща среща, на която да се посочат и ясни стъпки.

"Това, което предстои в следващите 3 седмици е - преговори със синдикати, местни общности, тоест всички конкретни проекти да се подпишат в рамките на споразумения, меморандуми. Тоест неща, които да имат тежест пред ЕК", коментира енергийният министър.

Втората тема, която коментира Христов, бе скъпата цена на нагнетения в Чирен газ. "Очакваме обратна връзка дали има вариант за интегриран подход с останалите държави", каза енергийният министър. Той посочи, че заедно с колегите му са коментирали още продължаването на мерките за намаляване потреблението на газ.

"Подкрепихме подхода, но изтъкнахме, че трябва да се фокусираме върху диверсифициране на доставките, защото няма как до безкрай да се намалява консумацията и това беше прието с разбиране", допълни Христов.

В Брюксел Христов ще иска компенсация за скъпия газ в Чирен

В Брюксел Христов ще иска компенсация за скъпия газ в Чирен

Въпросът е важен както за фирмите, така и за потребителите