България спира да внася руско ядрено гориво, след като днес бе подписан и договор с "Уестингфаос" за доставка за пети блок, а на финала са и преговорите с "Франатом" за шести блок.

Така или иначе в момента и с напредването на войната логистично не може да се достави руско гориво, обяви в студиото на БТВ служебният енергиен министър Росен Христов.

Като причина договорът с Русия да се развали е, че с напредването на войната логистично не може да се достави гориво. "Фериботът не може да мине под Кримския мост е една от причините. Освен това компанията "Твел" е обявила, че има затруднения и проблеми и за 2023 няма да могат да доставят горивото.

"Изправени сме пред факта, че руско гориво не можем да доставяме", заяви Христов, но и не спомена държавата ни дали ще предприеме действия за неизпълнение на договора от руска страна. Росен Христов не отговори и на въпрос за действителните причини за спирането на доставките, признавайки обаче, че е напълно наясно, че Русия използва енергията като оръжие.

Също така отработеното ядрено гориво от тази година е спряло да бъде извозвано, тъй като руската фирма "Маяк" е с отнет лиценз. Ще се преговаря с европейска компания. "В момента временно съхранява това гориво. Имам капацитет за съхранение от 100 години", обясни Христов и допълни, че ще се търсят възможности.

Двата договора - за доставка и за извозване на отработеното ядрено гориво са отделни и нямат нищо общо, стана ясно от думите му.

Росен Христов отчете като изключително добро постижение договореното с "Уестинхаус", като първите доставки ще станат през средата на 2024 година. Тогава по план ще бъде заредено гориво в 5 блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Първото зареждане е частично. Горивото е съобразено с изискванията за безопасност и е съвместимо с руското гориво. Това е напълно безопасно. Проучихме всички опции. В Чехия вече има успешен случай, както и в други държави. "Сигурни сме, че техническото решение е най-доброто за пети блок", увери Росен Христов. Договорената цена е идентична с тази на руското гориво, уточни Росен Христов и се похвали, че в рамките на преговорите от служебното правителство са постигнали подобрение на ценото оферта в сравнение с първата оферта от лятото на тази година.

"За първи път "Уестингхаус" ще изработва касетите и доставката на горивото. Те ще инсталират тяхната система за вътрешнореакторен контрол. Двете системи ще работят паралелно първоначално," похвали се още Христов.