Днес "Булгаргаз" внесе ново заявление в КЕВР за утвърждаване цената на природния газ за месец май 2020 г., съобщават от пресцентъра на дружеството.

Предложената за утвърждаване цена е в размер 22,35 лв./ MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). В сравнение с утвърдената за април цена тя е по-ниска с 11,31%, или с 2,85 лв. /MWh.

От "Булгаргаз" напомнят, че първоначално внесеното на 10 април заявление за утвърждаване цена на природния газ за май 2020 е било в размер 23,52 лв./MWh за крайни снабдители на природен газ и за лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

С 6,67% по-евтин газ през месец май в сравнение с април предлагат от "Булгаргаз"
Обновена

С 6,67% по-евтин газ през месец май в сравнение с април предлагат от "Булгаргаз"

Предложението е до КЕВР

Предложената цена е била образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващи компоненти поради липсата на отчетна информация към момента на внасяне на заявлението.

От дружеството посочват, че КЕВР е предложила при утвърждаването на цената за май тя да бъде съобразена със стойността на спотовия компонент към 30 април.

В допълнение към това предложение на 24 април в "Булгаргаз" е било получено писмо от Регулатора с искане за предоставяне на отчетни ценообразуващи елементи, които към момента на внасяне на първото заявление на "Булгаргаз" не са били известни.