Последната дума по отношение на картела на пазара на горива и отсъждането на Комисията за защита на конкуренцията, че такъв съществува, ще има съдът.

Такава уклончива прогноза направи в студиото на Нова телевизия дипломатът Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия от 2000 до 2006 г.

Той припомни, че вече няколко пъти в съдебна зала такива отсъждания на КЗК са падали, въпреки че сега надеждата е по-голяма, тъй като "този път има някакви конкретни неща".

"Предполагам, че КЗК вече има неопровержими доказателства", заяви Василев и посочи, че едно нещо прави впечатление - в списъка с компании липсва една и може би комисията вече информация от кухнята.

Той обясни обаче, че родната комисия няма правомощията, които аналогични антомонополни органи в други държави имат. Например нямат правомощия да влизат и да конфискуват документи, въпреки че не може и да се очаква един картел да има сключен писмен договор.

Освен да отсъжда и да налага глоби обаче, КЗК има едно важно задължение, по думите на Василев, и то е да разкрие и мерките срещу системата, която предизвиква доминантно положение. Според Илиян Василев системата у нас е такава, че компаниите имат изгода да следват цените на колегите си, които са се наложили на пазара.

"Системата е такава, че ако тръгнеш да се конкурираш, ти трябва да имаш аргументи за това", допълни дипломатът.

Според него осите, по които върви тази система са две - ако се ползва рафинерията на "Нефтохим" едната и другата е системата на акцизните складове.
"Разковничето е в акцизните складове", заяви още Василев.

Показвайки графика обаче на цените в България и Европа той открои месец февруари тази година, когато цените драстично са се променили надолу и това е месецът, в който общественото внимание беше изострено по темата.

Василев е убеден, че цялата тази система не може да продължава толкова години без подкрепата на най-високо политическо ниво.

Паралелно с това обаче той допълни, че глобата, която може да наложи КЗК е много по-малка от ежегодната печалба на съществуващата система.