Това, което "Булгаргаз" са направили като предварителна прогноза наистина силно ме притеснява и тревожи. Това заяви председателят на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, цитиран от БНР.

Иванов намира за необичайно високо искането на "Булгаргаз" за с над 32 % по-скъп природен газ от 1 април.

Припомняме, че в петък от дружеството предложиха 32,44 % увеличение на цената на газа от второто тримесечие, като се аргументираха с утвърдените от КЕВР по-ниски от доставните продажни цени за първото тримесечие. Друг аргумент са по-високите доставни цени на синьото гориво от април и курса на лева към щатския долар.

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

„Булгаргаз” предлага с над 32 % по-скъп природен газ от април

Дружеството се аргументира

Шефът на енергийния регулатор апелира "Булгаргаз" да потърсят и вътрешни резерви чрез намаляване на разходите и така да направят структурирането, че предложеният процент да бъде по-малък.

Той припомня на "Булгаргаз", че от цената на природния газ зависят други изключително важни услуги като топлинната енергия, цената на високоефективната електрическа енергия и цената на тока за битови нужди. Освен това природният газ се явява и енергоносител, който се използва от немалка част от производствата на различни стоки.

Иван Иванов е уверен, че общите условия за отделните топлофикационни дружества ще бъдат унифицирани.