Депутатите се скараха по въпроса  може ли рафинерията "Лукойл Нефтохим" в Бургас да работи без дерогация за руския петрол от октомври 2024 г. Промените са част от второ гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Вносители са Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев.

В контекста на дебатите депутатът от БСП Румен Гечев заяви, че не се наказва Русия, а българските потребители с крайната цена на горивото. Какво ще стане, ако утре посланикът на Азербайджан нареди да е по-скъп с 5 или 10 лева? Прилага се наказание за българските потребители, а не за Русия, изтъкна Гечев. Той видя и отваряне на вратата за рекет върху "Лукойл Нефтохим" Бургас.

Климент Шопов от "Възраждане" пък посочи, че се таргетира само суровия нефт, който пристига от Русия.

В комисия приеха да не се отказваме веднага от руския нефт, а на стъпки
Обновена

В комисия приеха да не се отказваме веднага от руския нефт, а на стъпки

Търси се максимална диверсификация на доставките

Христо Проданов пък от БСП попита защо само руските продукти ще се таксуват с допълнителна такса. Цената, която няма да е справедлива и таксата, която ще се начислява, ще е от българския народ. Водещото на сглобката не е интересът на българските граждани, а интересът на украинската държава и на посолството, което крепи сглобката, посочи Проданов. Той се надява, че гражданите виждат какво се случва в парламента, виждат действията на правителството и на местните избори да ще ги накажат подобаващо.

Борислав Гуцанов от БСП недоумява дали на властта не ѝ е неудобно такива законопроекти да бъдат вкарвани в Народното събрание. Сглобката защитава интересите на България или интересите на чужди държави, съчетани с вашите интереси? Кое от двете правите, запита Гуцанов. Кирил Петков и Асен Василев еднолично спряха плащанията към "Газпром", напомни той и запита дали някого е търсил отговорност на Петков и Василев. ТЕЦ-овете и предната кражба, която искате да направите, докъде докараха българската енергетика, продължи отново да пита Гуцанов.

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

Ще създаде рискове на пазара на горива в страната

Според него със законопроекта ще се увеличи контрабандата на суров петрол. След като се налагат тези санкции, към OMV, които също работят с руски суров петрол, ще има ли санкции, ядоса се Гуцанов, според когото България плаща най-скъпата газ в Европа. Това, което внасяме е отново руска газ, но през посредници, изтъкна социалистът.

Той е на мнение, че властта се опитва да прави рекет. Цената на бензина и на дизела колко станаха с вашите решения за няколко седмици, с колко скочиха или за вас няма значение като отидете да напълните резервоара на колата. С вашите действия цената на горивото ще надхвърли 4 лева, обърна се Гуцанов към управляващите. Той настоя за оставки, защото по думите му властта била опасна за хората.

Особен търговски управител поема контрола над "Лукойл"
Обновена

Особен търговски управител поема контрола над "Лукойл"

На първо четене депутатите задължиха кабинетът на прекрати дерогацията

Иван Йорданов от ПП/ДБ заяви, че БСП само плаши хората, а цената на горивото няма да скочи на 4-5 лева. Той запита още как се прави контрабанда на газ и призова още веднъж социалистите да не лъжат от трибуната на Партийния дом.

Ивайло Мирчев от ПП/ДБ пък нападна Гуцанов, че като някаква оплаквачка защитава "Лукойл" и Русия.

Борислав Гуцанов пък отговори на Мирчев, че частни компании натискат правителството и държавата по-бързо да мине законопроектът и да се ограничат руските енергийни ресурси. Горивото, което идва от Гърция това значи ли, че тя има собствена газ или идва от Русия? А синьото гориво от Азербайджан какво му е съотношението - 50% руски газ и 50% азербайджански, посочи още Гуцанов.

Дебатът продължава.