Предвиденият от приетото вече на първо четене отказ от използването на руски петрол ще доведе до трусове на пазара и повишаване на цените. Това заяви министърът на икономиката Богдан Богданов. Коментарът си той направи преди началото на заседанието на ресорната икономическа комисия, която предстои да гласува законопроекта на второ четене.

В сега приетия вариант на текста е предвидено отказването от руския нефт да се случи в рамките на 30 дни от обнародването на закона, докато правителството предлага този срок да се удължи на 1 година, т.е. да се използва руски нефт до 1 октомври 2024 година.

"Реалистичният срок, който може да бъде постигнат, смятаме, че е 12 месеца. Дали сме и конкретните аргументи в доклад, който вече е изготвен. (...) Рисковете са големи, особено за 30-дневния срок, както е заложено в момента, не мога да прогнозирам какви биха били точно цените, но определено цените ще се повишат значително и ще има условия за спекула, дори може да говорим за дефицит на горива", заяви министър Богданов.

Търси се максимална диверсификация на доставките, като има варианти за доставки както от Черноморския регион, така и от други страни, увери той. Към момента България получава по 1 танкер нефт на всеки 6 дни. От думите на министъра стана и ясно, че до този момент "Лукойл" не е представил никакъв план за поетапно преминаване към друга суровина.

Припомняме, че през юли депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи България да се откаже от дерогацията за внасяне на руски петрол. Тогава предложението не получи голяма подкрепа. Кабинетът обсъди възможните последици от отказа от дерогацията.

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

„Лукойл“ се тревожи от предсрочно прекратяване на дерогацията у нас

Ще създаде рискове на пазара на горива в страната

В рамките на заседанието на комисията министър Богданов отново преповтори аргументите си пред народните представители, опитвайки се да ги убеди да не бързат с отказа от руско "черно злато".

Ние като нефтохимици имаме нужда от време, за да проработим вариантите за работа с изцяло неруски нефт. Приемаме вашето решение за отказ от руски петрол, ние сме най-верния ви партньор, но имаме нужда на време, подчерта и представител на синдиката на работещите в рафинерията.

В крайна сметка по предложение на Йордан Цонев от ДПС бе уважено искането на правителството за отлагане на отказа от дерогацията, като рафинерията следва поетапно да намалява процентите руски нефт, които използва за производството на горива. С днешното решение "Нефтохим" има право да преработва не повече от 80% руски петрол до края на годината, не повече от 75% до 31 март 2024, 50% до края на юни същата година и 25% до края на септември 2024, като от 1 октомври 2024 г. трябва да премине на изцяло неруски нефт.

Предстои законопроектът скоро да влезе на второ четене и в пленарна зала.