Съветът по сигурността мисли какво ще стане, ако се прекрати дерогацията за внос на руски петрол и петролни продукти за преработка в "Лукойл Нефтохим Бургас".

Днес е проведено заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, на който са представени доклади за потенциалните ефекти при евентуално предсрочно прекратяване на дерогацията на Министерство на икономиката и индустрията съвместно с министерствата на финансите и транспорта, както и на ДАНС, ДАР и служба "Военно разузнаване".

От Министерски съвет посочват, че решенията по представените анализи ще бъдат взети на следващото заседание на Съвета по сигурността и ще бъдат предложени на правителството.

В средата на 2022 г. Европейската комисия разреши на България изключение от европейското петролно ембарго за Русия, което важи до края на 2024 г

Припомняме, че предложение за предсрочно прекратяване на дерогацията бе направено в края на политически сезон бе направено от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, но бе отхвърлено от колегите му в бюджетна комисия. Депутатът от ГЕРБ го внесе отново като предложение, но обсъждането му предстои в пленарна зала след ваканцията на депутатите. В окончателния си вариант предложението бе внесено от народни представители от ГЕРБ/СДС, "Продължаваме Промяната/Демократична България" и "Движение за права и свободи".

Румен Радев иска КС да защити концесията на "Росенец"

Румен Радев иска КС да защити концесията на "Росенец"

Прекратяването на концесията било пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите

Припомняме, че приетия от Съвета на ЕС девети пакет от санкции срещу Русия, с който се въвежда забрана за внос на руски петрол от 5 декември 2022 г. и от 5 февруари 2023 г. за преработения петрол, предвижда изключение за България поради специфичното географско разположение. Специална дерогация на забраната за внос на суров нефт и на петролни продукти за ограничен период - края на 2024 г. Договарянето й се случи по време на кабинета Петков, а по време на влизането й в сила служебният кабинет на Гълъб Донов влезе в спор с ЕК за обхвата на дерогацията. Наложи се Европейската комисия да уточнява параметрите на дерогацията и това, че страната ни не може да изнася за други европейски страни продукти от преработен петрол, а това важи само Украйна.

Именно по това време и от "Лукойл" обявиха, че смятат изцяло да прехвърля дейността си изцяло у нас и да отчитат приходите си изцяло в България. На брифинга в Министерски съвет тогава Илшат Шарафутдинов от "Лукойл" посочи, че това ще стане само ако няма забрана за износ. В противен случай рафинерията ще престане да работи. Не стана ясно дали думите му бяха предупреждение, заплаха или условие.

Междувременно българският парламент гласува и решение за предсрочно прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", която също е на "Лукойл Нефтохим Бургас". Там в момента тече процедурата по прехвърляне на оперативния контрол на държавата

Заличиха "Лукойл" от Регистъра на пристанищните оператори у нас

Заличиха "Лукойл" от Регистъра на пристанищните оператори у нас

Започнала е процедурата по прехвърляне на оперативния контрол