Правителството е приело решение да уведоми "Лукойл Нефтохим Бургас" АД за прекратяването на концесията върху пристанищен терминал "Росенец", част от пристанище за обществен транспорт с национално значение Бургас.

Концесионният договор беше прекратен с приетото от Народното събрание изменение на § 2, ал. 1 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Правителственото решение е прието неприсъствено, уточняват от правителствената пресслужба.

Красен Станчев се съмнява да успеят да спрат концесията на "Росенец"

Красен Станчев се съмнява да успеят да спрат концесията на "Росенец"

Няма основание да се направи закон, който да отмени действащия договор

Припомняме, че след гласуването в Народното събрание от позиция на държавния глава стана ясно, че Румен Радев е сезирал Конституционния съд за прибързаното прекратяване на концесията на терминал "Росенец". В пленарна зала на решението се противопоставиха от БСП, "Възраждане" и ИТН.

От "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" с официална позиция отхвърлиха "всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец". От дружеството посочиха, че винаги са изпълнявали ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не виждат основания за неговото разтрогване.

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Радев пита за тила зад пристанището "Росенец"

Корпоративни апетити или кризисен пиар съзря президентът в прекратяването на концесията на "Росенец"