ИА "Морска администрация" е издала заповед за заличаване на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана ДП "Пристанищна инфраструктура", на която е възложено да извършва пристанищните услуги на терминала.

Започнала е процедурата по прехвърляне на оперативния контрол върху пристанищния терминал "Росенец". Това съобщават от Министерство на транспорта.

В ход са разговори между ДП "Пристанищна инфраструктура" и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, за да може държавата да поеме този оперативен контрол.

Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията. Комисията е съставена според приетото решение, концесионният договор да бъде прекратен от 15 август 2023 г. За това компанията бе уведомена на 11 август с решение на Министерски съвет.

Кабинетът уведомява "Лукойл", че слага край на концесията на "Росенец"

Кабинетът уведомява "Лукойл", че слага край на концесията на "Росенец"

Правителственото решение е прието неприсъствено

Припомняме, че след гласуването в Народното събрание от позиция на държавния глава стана ясно, че Румен Радев е сезирал Конституционния съд за прибързаното прекратяване на концесията на терминал "Росенец". В пленарна зала на решението се противопоставиха от БСП, "Възраждане" и ИТН.

От "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" с официална позиция отхвърлиха "всички публично отправени по наш адрес обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец". От дружеството посочиха, че винаги са изпълнявали ангажиментите си по концесионния договор, сключен с Република България през 2011 година за срок от 35 години, и не виждат основания за неговото разтрогване.