Интерконекторът с Румъния ще бъде готов след 119 дни. Стойността на 2-километровия участък възлиза на 4,375 млн. евро.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на подписването на договора за изграждането на газовата връзка, подписан между Булгартрансгаз и „Трансгаз Румъния“ – от една страна и австрийската фирма изпълнител на проекта Хабау.

Става въпрос за изграждане на подводния участък под река Дунав.

От румънска страна договорът подписа Григоре Трасак – заместник-генерален директор на„Трансгаз Румъния“. Той обясни, че при готовност на интерконектора страната ни ще може да получава 0,5 млрд. куб. м. газ, а след 2018 г. и въвеждането в експлоатация на компресорната станция доставките ще достигнат до 1,5 млрд.куб. м.

Министър Теменужка Петкова заяви при подписването, че това е договор, който ще даде възможност останалите два километра от интерконектора да бъдат довършени. По думите й те са се оказали и най-трудни.

Срокът, регламентиран в този договор е 119 дни. Надявам се да се видим отново, но при откриването на интерконектора. Сигурна съм, че сме избрали най-добрите условия и най-добрата оферта”, коментира министърът на енергетиката.

Теменужка Петкова каза още, че с този договор диверсификацията в България остава не само едно добро пожелание, но нещата започват да се случват на практика. „Изключително важно за нас е да вървим в тази посока”, обясни министър Петкова.

Тя информира, че вече е приключила първата фаза на пазарния тест за изграждането на интерконектора между Гърция и България. По думите и сериозно се обсъжда и изграждането на терминала край Александруполис.
Ние реално работим тези проекти да се случват. Много е важно е да обновим и рехабилитираме нашите национални газопреносни мрежи, отбеляза министър Петкова.

Тя каза още, че предстои в понеделник да бъде открита рехабилитараната и модернизирана компресорна станция Странджа.

Представителят на холандската компания изпълнител на проекта уточни, че вече има сключени договори с българските фирми подизпълнители.