"Булгаргаз" ще обяви общо 4 търга - два краткосрочни, един средносрочен и един дългосрочен, за доставка на втечнен природен газ. Това обяви изпълнителният директор на държавното газово дружество Деница Златева, която даде съвместен брифинг с министъра на енергетиката Росен Христов в сградата на подопечното му ведомство.

Целта - постигане на предвидимост в доставките и по-ниски цени. Първите два търга следва да осигурят нужните количества втечнен газ за ноември и декември, друга процедура пък ще търси доставчик или доставчици за периода на цялата следваща 2023 година, а четвъртият, дългосрочен търг за периода 2024 - 2034 година, следва да осигури доставките през терминала в Александруполис, откъдето България има резервиран капацитет за внос на 10 милиона мегаватчаса годишно. Респективно и процедурата по избор на дългосрочен доставчик ще е най-подробна и стриктна, като такъв следва да бъде избран през март следващата година.

Обявяваме търг за газ за ноември и декември

Обявяваме търг за газ за ноември и декември

Росен Христов: Русия е готова да дискутира нашите искания, но говори "Булгаргаз"

"Стартираме процеса сега с ясното съзнание, че процесът ще отнеме шест месеца. И се надяваме в тези шест месеца да покажем един нов подход в договорирането, в начина на провеждане на публични търгове, като крайният резултат да бъдат много добри ценови условия за българските потребители и българския бизнес за 10-годишен период. Това е стратегическо решение на служебното правителство", каза Деница Златева.

"Както от самото начало заявихме, служебното правителство е фокусирано да осигури доставки на газ минимум до края на отоплителния сезон, а в идеалния вариант до края на 2023 година. Дългосрочният търг, резултатът от който ще обяви следващото редовно правителство, го правим, за да им осигурим един старт. Както знаете, "Булгаргаз" не зависи от смяната на правителствата, това е част от тяхната дългосрочна стратегия за диверсификация. Това, което обявяваме днес, е една реална стъпка към диверсификация за разлика от директните преговори и решения месец за месец, които бяха предприемани от предишното правителство", подчерта на свой ред главата на енергийното ведомство Росен Христов.

Министърът анонсира още - предстои да се обявят и търгове за доставки на тръбен газ, като вече имало интерес от редица фирми. Целта пред "Булгаргаз" - да се осигурят от порядъка на 150-200% от нуждите на страната, което щяло да значи реална диверсификация, като при такова стечение на обстоятелствата страната ни ще продава синьо "гориво" на свободния пазар.

Христов съобщи също, че газохранилището в Чирен е запълнено на около 70% и се работи по график за достигане на целта да бъдат достигнати 80%.