Ток ще има, газ също, подчерта министърът. Търсят се различни източници на природен газ като целта е напълно диверсифициран пазар. Това заяви енергийният министър Роден Христов пред БТВ.

Според министър Христов не е проблемът в газа, а в цената му. Очаква се да бъдат обявени още търгова, а пък това ще доведе до поевтиняване на газа.

1/3 от газа би могъл да дойде от "Газпром". Руската компания е готова да дискутира нашите искания, стана ясно от думите му. Христов не разкри обаче повече подробности - обясни, че "Булгаргаз" води разговорите с "Газпром", а в МЕ има информация само такава от държавния доставчик.

Можем и без газ от Русия, стана ясно от коментара му, но пък е добре и да получаваме газ от "Газпром". Правим всичко възможно да си получи газа, който е по договора от тази година. А пък да се ходи на арбитраж - министър остава скептичен, тъй като "един арбитраж се печели трудно и е рисков". Затова и не искаме да ходим на арбитраж, подчерта енергийният министър.

Газ за ноември и декември договорен нямаме, заяви Росен Христов, но пък бе уверен, че с търговете, които ще се обявят сега, цената ще падне още повече. Той даде като пример цената за октомври месец - тя е с единия приет танкер от правителството и с очакването азерския газ да дойде в пълен обем. На въпрос защо не е приета цялата оферта от седем танкера, Христов заяви, че тази оферта се е появила "от никъде".

А м момента получаваме оферти по-ниски от тези на втечнения газ. Имаме от къде да доставим газ, битката е за цената, подчерта Росен Христов.

"Лукойл" е приел да оптимизира цените, стана ясно от думите му.

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Интерконекторът с Гърция с акт 16 до дни

Регионалният министър обвини кабинета "Петков" за спирането на процедурите по строеж на магистрали